15. juni 2024

Diesel- eller oljelekkasje som var svært vanskelig å lokalisere

Tilbake til hovedsiden: “Båten vår – en Nord West 740” 

Motoren i vår Nord West 740, en Yanmar 4JH2-DTE, hadde gått bare ca. 650 gangtimer da vi kjøpte båten i 2010. I dag har den gått ca. det dobbelte, noe som er lite for en Yanmar båtmotor. For et par år siden begynte jeg å oppdage litt olje- eller dieselfilm i vannet når jeg lenset båten.

Det var ikke noe vakkert syn, og slettes ikke noe å være stolt av. Så derfor gjorde jeg alt for å finne ut av årsaken til forurensninga. Og det gjorde jeg også til slutt. Heldigvis!

Til å begynne med var det så lite at jeg tenkte at det ikke var noe å bry seg om slikt, og at slikt kunne være ganske vanlig for motorer som hadde gått en del år. Etter hvert ble oljefilmen mer tydelig, ja faktisk noe jeg absolutt ikke var stolt av . Så derfor bestemte jeg meg for å finne ut av hva det skyldtes!

Grundig lekkasjetest
Jeg sjekket først etter lekkasje på motoren, på gearboksen, fra hele hydrualikksystemet, fra dieseltanken og fra dieselslangene mellom tank og motor. Men forgjeves! Jeg kunne ikke finne verken noen olje- eller diesellekkasje noen steder. Jeg prøvde å helle både litt olje og litt diesel  i sjøen for å sammenligne filmen som disse lagde på sjøen med lekkasjen fra båten min, men det var slettes ikke lett å finne ut hva om filmen i sjøen skyldtes olje- eller diesellekkasje. 

Før jeg til sist fant ut hva som var hovedkilden til olje- eller dieselfilmen som ble liggende i sjøen rundt båten, utførte jeg mange arbeidsoppgaver som medførte mange arbeidstimer og en god del hodebry og diverse utfordringer. Det som jeg gjorde, var følgende operasjoner:

  1.  Demontering og rensing av intercooleren (luftkjøleren)
  2. Demontering av turboen, mislykket forsøk på å rense den, og bestilling av ny orginalturbo
  3. Demontering og rensing av oljekjøleren

Hver av disse tre operasjonene ovenfor, var egentlig tre små selvstendige prosjekter. Selv om dette tok sin tid, er slikt ikke noe som man trenger å angre på senere når jobben en gang er gjort. For gennom slikt blir men skikkelig godt kjent med motorens oppbygning, hvordan disse enhetene fungerer hver for seg og samlet, hvordan man skal utføre feilsøking, og ikke minst: Man lærer å skru! I alle fall til eget bruk. Og slikt kan komme godt med, særlig i en uventet krisesituasjon på havet.

Endelig fant jeg hovedkilden til forurensningen
 
Jeg hadde lenge mistanke om at lekkasjen kunne komme fra dieselsystemet, siden olje- eller dieselfilmen som ble liggende på vannoverflaten rundt båten kunne sees, selv om jeg ikke hadde hatt start på motoren på flere måneder. Men tross det klarte jeg ikke å finne noen lekkasje noen steder. Så tenkte jeg at jeg fysisk og visuelt ennå en gang skulle gå over dieselslangene helt fra oljetanken og fram til motoren. 

Jeg undersøkte nå dieselslangene meget grundig, stykke for stykke. Jeg bøyde slangene for å lokalisere om jeg klarte å oppdage sprekkdannelse noen steder, og heldigvis! Et sted i en skarp bøy så jeg nå helt tydelige sprekker. Ikke bare en, men mange. Og dessuten var oljeslangen helt våt av diesel som hadde lekket ut. 

På bildene ovenfor kan man tydelig se hvor diesel har lekket ut. Det er nok fare for at noen liter diesel har gått i havet i løpet av alle årene som slangene har lekket.

Fra lekkasjepunktene helt bakerst i båten – på et sted man normalt ikke har tilsyn til – dryppet dieselen ned og ble liggende mellom skrogsiden og den langsgående avstivningskanalen. Når båten beveget seg i bølgene, rant dieselen framover og ble delvis trukket inn i motorromsisolasjonen. Etter hvert seg det ned i kjølen, og ble etter hvert pumpet urt med kjølvannet. Dersom lekkasjen hedde vært større, hadde jeg helt sikkert oppdaget den tidligere. 

Straks lekkasjen ble funnet, demonterte jeg alt av dieselslanger, og kjøpte og installerte helt nye og tette slanger. Dette kostet ikke mer enn 700-800 Kr., inklusive nye slangeklemmer. Så ble  all isolasjon som var inntrukket av diesel fjernet og destruert, og motorrom, kjøl og alt som var blitt tilsølt av diesel, grundig vasket.

Det er usikkert om dieselslangene har stått i båten helt siden båten var ny i 1985, eller om de ble byttet da ny motor ble montert inn i 1999/2000, men det meste tyder nok på at de har vært i båten siden båten var ny.

Men nå er også dette historie, selv om dette skapte en god del bekymring og hodebry. Men som ordtaket sier: Når enden er god, er alle ting godt!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *