7. september 2024

Min første tur med norskbygde AL320 i Larsmo og Jakobstad skjærgård sommeren 2019

Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»

Min første båttur med AL320 etter at jeg tok den med til Finland, og etter forsterkinga av hekken sommeren 2019

Min først båttur etter at jeg hadde sjøsatt AL320’en, startet fra vår hjemmehavnhvor båten normalt ligger oppankret, om den da ikke er i bruk. Fra hytta godt under en kilometer dit.

Hjemmehavna vår er idyllisk. og vender mot syd. Men nå er det tid for å teste vår AL 320, etter at jeg hadde forsterket hekken.

Fra båtplassen vår er det bare et par tre minutters kjøring, så er vi ved Gertruds bru. Området er vakkert, og ligger i Eugmo, innerst i Kalvholmsfjärden i Larsmo innsjø.

Gertruds bru sett fra innsiden.

 

Her er Robert og Joel ute på tur. De er i området ved Gertruds bru.

 

Dette er på innsiden, altså på ferskvannssiden. Fra Gertruds bru kjørte jeg videre til slusen som skiller innside fra utsiden, eller ferskvannssiden fra sjøvannssiden. 

Gertrudsslusen i Eugmo, slusen som ligger 2-3 minutters kjøring fra vår feriehytte på Kärlekavägen

 

Videoopptak som viser inn og utkjøring av Gertrudsslusa

Her kjører Robert og barna inn i slusa ved Gertruds. Når de er vel inne i slusa, trekker de kun en gang i snora, og da begynner slusa å lukkes – i dette tilfelle på utsiden (saltvannssiden). Etter at denne slusa er skikkelig lukket, begynner slusa på innside (ferskvannssiden) å åpne seg. Forst når denne slusa er helt åpen, endrer signallyset fra rødt, så til gult og tilslutt til grønt. Først da får man kjøre ut av slusa.

Her kjører Robert, Joel og Celina ut av Gertrudsslusa i retning mot hjemmehavna vår i Eugmo.

Videre kjørte jeg via Gertdudssrtömmen, Kackursfjärden og over Hälsingöfjärden.

UPM-Kymmene i Jakobstad, sett fra Risöhällsiden

 

Dette bildet viser tidligere cellulosefabrikken Schauman  i Jakobstad, eller UPM-Kymmene. Ved å dobbelklikke på bilden, vil man kunne se fabrikken helt tydelig.

  

 Disse bildene tok jeg fra turen som jeg her forteller om.

Videre fortsatte jeg under Fårholmsbron, hvor det også er en sluse.

 

Båtturen min gikk videre over Hästgrundet til jeg kom fram til Hästöskatan, hvor jeg har vært utallige ganger på vei med båt til hytta til Gun sin søster og hennes mann Vicke. Hytta ligger i Lepplax skjærgård.

    

Det røde som vises fremme i båten, er en profesjonell overlevelsesdrakt som jeg har kjøpt av en fisker. Disse har jeg tre av.

Derfra kjørte jeg hjemover over Hästöfjärden, forbi Kalvholmen og inn i hjemmehavna vår i Eugmo, nært det stedet vi har hytta vår. Denne strekninga er på ca. 34 km, og tok i mitt tilfelle under 1,5 timer med nødvendige småpauser.

Viktig: Følg oppmerkede kjøreruter, så unngår man å kjøre på stein
Langs denne ruta er det utallige steiner og undervannsskjær som man kan kjøre på, dersom man ikke nøye følger oppmerkede sjøruter. Dersom man strengt holder seg på en rett strekning mellom de oppsatte sjømerkene, vil man garantert unngå sammenstøt med steiner og undervannsskjær. Men dersom man tar friheten til å kjøre snarveier eller der man tror at det skal gå bra, så er sjansen stor for at det vil gå galt. Og selv om man også kun kjører i oppmerkede løyper, er det liten sannsynlighet for at man skal komme frem til målet dersom man ikke har med seg kart og kompass, og virkelig kan bruke disse, siden det finnes utallige alternative veier å kjøre feil på.

Gode og trygge sjøkart på smarttelefonen
Dersom man ikke har kart og kompass tilgjengelig, er selvsagt en moderne smarttelefon med for eksempel Navionic Europe sjøkart et fantastisk godt hjelpemidder. Der finner man detaljerte og nøyaktige sjøkart, med alle sjømerkene og kjørerutene som man bare ønsker. En god kjenning av meg har en ganske stor seilbåt med dyp kjøl som virkelig er mye ute i skjærgården og på havet, og hans erfaring ar man godt kan stole på de Navionic elektoniske sjøkart, og han seiler ofte bare med dette hjelpemiddelet. Selvsagt har han og kan han navigere kun etter kart og kompass, og gjør det ofte, men han mener de digitale kartplotterne er trygge å navigere etter.

Også min erfaring er at  dette hjelpemiddelet er både lett og bra å bruke, særlig om solen ikke skinner klart, eller i alle fall ikke rett forfra. Men da er det viktig å ha nok strøm på batteriet, eller helst backup eller en 12 V adapter. Og da må man dessuten ha skjermmodusen innstilt på skarpest mulig skjerm, og sørge for at den ikke slår seg av når man som aller mest har behov for navigasjonshjelpa.

Tilbake i hjemmehavna, glad og fornøyd
Endelig fremme i hjemmehavna, etter en intensiv og opplevelsesrik båttur. Jeg må innrømme at jeg denne gangen kjørte denne ruten helt uten kart og kompass, og jeg hadde da avinstallert Navionics Europes digitale kart fra mobiltelefonen, men reinstallerte appen straks jeg kom hjem. Men jeg har kjørt denne ruten tidligere, og har relativt god helhetsoversikt over hele området, etter å ferdes på sjøen der i over 30 år.

Min konklusjon etter turen
Slike båtturer gir virkelig mersmak! Man får se og oppleve utrolig mye på kort tid. Og så får man bli skikkelig kjent i området. Det er gir ofte noe mer få oppleve nye og kjente områder med båt, enn fra fastlandet. Og så koster det utrolig lite. I mitt tilfelle brukte jeg bare ca. 10 liter bensin, så slikt blir man ikke fattig av. Etter en slik to timers båttur har man ikke bare opplevd mye selv, men det er også en glede å fortelle om turen til andre, og å inspirere den til selv å dra på tur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *