19. juni 2024

Med Nord West 740 på tur

På båttur turkompisen og barnebarnet Joel på nesten 3 år

Joel, 2 år og 10 måneder

På denne videoen er Joel bare 2 år og 10 måneder. Han ville så gjerne at vi skulle dra ut på båttur, men denne gang ble det bare “øvelseskjøring” i Alta Båthavn. Det var sløy for han, men ble allikevel fornøyd med det, for han ønsker seg ut på sjøen “på ordentlig”, så det ber han så like godt om. Og det måtte jeg selvsagt love, som den båtglade farfar som jeg er. Og båtturer ble det mange av, til stor glede for oss begge to.

Joel, nesten 3 år og allerede båtvant

      

Her gjør Joel seg klar for å dra på båttur. Disse bildene er fra 25. juni 2014. Det var ennå 3 uker til han skulle fylle 3 år. Så Joel har vært tidlig alene med farfar på båttur, også før dette. 

Her er Joel på båtførerkurs. Denne gangen skal han lære å styre båten. Og der er jo veldig viktig! Slettes ikke verst av en liten gutt på knappe tre år. Som ordtaket sier: “Den skal tidlig krøkes som god krok skal bli”.

Og at Joel har gledet seg når han skulle få bli med alene med farfar på båttur, det ser man tydelig på det glade smilet.

 

h

  

Her sitter Joel ute og nyter det siste av denne korrte båtturen, på vei inn til hjemmehavna vår, Alta Båthavn. 

 

Takk for en hyggelig båttur, farfar, tenker Joel. Han har ennå ikke fylt tre år, men er allere en ganske habil sjømann.

Joel på ny båttur i førjulstida 2014, 3 år og 5 måneder

Her har Joel allerede blitt en stor gutt på neste 3,5 år. Sommersesongen 2014 er allerede over for lenge siden. Høststormene har rast fra seg, og det har allerede vært  mørketid en god stund. Det er nå tre uker siden solen takket farvel for seg for i år, og skjulte seg bak horisonten for to måneder. Men hva gjør vel det når vi har det lyst og varmt inne i båten, selv om det er ca. 10 kuldegrader ute. Det er ikke noe som kan dempe Joels båtglede, der er det sikkert ikke noen som tviler på, etter å ha sett og hørt Joel synge om hvilke trygghet det er, slik han synger så glad: “Når han (Jesus) styrer båten, så går det så bra, på veien til himmelens land!”.

Det er dette som kalles for “barnetro”.

Emma på båttur i juli 2017

 

Det kan være vakkert på sjøen, selv om det blåser litt

Her er jeg på tur langs Russeluftlandet i Altafjorden en vakker vinterdag. Det blåser ganske friskt, men slikt gjør bare turen mer opplevelsesrik.

Her ser man at det kan blåse skikkelig friskt på Altafjorden. Men slikt er ingen utfordring med en Nord West 740.

 

Raymarine SPX-5 rattpilot

Her kan man se den gamle rattmonterte autopiloten i drift. Det er en Raymarine SPX5.

Slik man kan høre, støyer den såpass at det nærmest var et mareritt å høre på den, selv om den styrte noenlunde tilfredsstillende. Allerede på min første testtur med denne autopiloten, isolerte jeg den med motorromsisolasjon som jeg hadde liggende i båten, etter støyisolering av motorrommet. Det eliminerte i alle fall de skarpeste lydene, slik at de gikk å leve med støyen. 

“Heldigvis” for meg sluttet autopiloten å fungerer, like får garantien gikk ut. Da hadde jeg “pintes” med støyen, og med at rattet jobbet hele tiden. Jeg sendte den inn til importøren. De sendte meg da melding om at jeg kunne få den reparert på garantien, men deretter var det ingen garanti. Alternativt kunne jeg få en splitter ny autopilot beregnet for hydraulisk styring helt gratis og med fri frakt, en Raymarine Evolution autopilot EV100 med 0,5 L hydraulisk pumpe og P70R display. 

Jeg var ikke i ett sekund i tvil om hva jeg skulle velge. Og slik fikk jeg en ny og helt moderne, og en supergod autopilot under absolutt alle sjø- og kjøreforhold. Hvilke gavepakke!

På videoen ovenfor kan man se hvordan båten så ut da jeg kjøpte den, før jeg la teakdørk og monterte mahognirattet som jeg har nå. 

Sjøsprøyt

Når man ferdes på sjøen, må man alltid være forberedt på at det periodevis kan blåse opp ganske friskt. Da er det godt å ha en god og trygg båt  – slik Nord West 740 er – med godt varme- og defrosteranlegg, og ikke minst: Med gode vinduspussere slik som her. Da denne videoen ble tatt, var det så sent på våren som 26. april i 2013. Selv om det ikke regnet, var det virkelig behov for gode vinduspussere på grunn av sjøsprøyten.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *