19. juni 2024

Oppgradering av vår Nord West 740 gjorde susen

Tilbake til hovedsiden: «Båten vår – en Nord West 740» 

Litt generelt om oppgraderingen av båten
Etter hvert har jeg ettermontert en god del nytt utstyr i vår Nord West 740, bl.a. Eberspächer D4 på 4kW med 6  utblåsningsdyser, helt ny komplett Sleipner hydraulisk styring, Raymarine EV-200 autopilot, en eldre Raymarine radar og Standard Horizon VHF m/AIS. Dessuten monterte jeg inn ny Simrad NSS Evo2 med hele tre ekkoloddsvingere og Navionic kart, samt fornyet min bærbare PC med TIKI Navigator.

Her kan man se litt av utstyret.

Jeg er veldig fornøyd med alt utstyret, alt fungerer helt perfekt. Siden jeg bruker båten også den kalde årstiden, er det kanskje  Eberspächeren jeg setter aller størst pris på, siden den sørger for at båten alltid er varm, og uten kondensproblemer. Autopiloten er også helt super, uansett hvilke retning jeg kjører, og den styrer mye bedre enn det jeg selv ville ha klart, uansett vær og sjøforhold. TIKI Navigatoren er også veldig bra sammen med Navionic sjøkartet, og svært enkelt i bruk.

Allerede før jeg bestemte meg for å kjøpe båten, planla jeg hva jeg skulle gjøre med den, og nå er nesten alt gjennomført. Jeg har isolert skrogsidene med 11 mm. cellegummi, slik at båten kan brukes året rundt, og så har jeg lagt på ny båtskai innvendig i hele båten. Det gamle defekte båtrattet ble byttet ut med et nytt, vakkert magognyratt.

Båten er innredet med teak, og alt som kunne demonteres ble skrudd løs, tatt med hjem i garasjen og slipt og lakkert, før det ble montert tilbake i båten. Resten ble slipt om bord i båten og lakkert etter anbefaling fra fagfolk. Båtstolene ble byttet ut med nye tidsmessige stoler, og en ekstra stol på babord side ble montert på justerbar søyle.

Noen bilder av utstyret som jeg har ettermontert siden jeg kjøpte Nord West’en i 2010

Simrad NNS Evo2, med 7″ skjerm

På bildene ovenfor står Simrad NNS Evo2 i kartmodus.

Det første bildet viser hjemmehavna vår, som er Bossekop Båthavn. Det andre bildet viser en ønsket og fremprovosert “farlig situasjon”, for å vise hvordan AIS’en fungerer når den er koblet opp mot katplotteren, både på PC’en og på Simrad NSS Evo2. AIS’en varsler alle andre båter i området, og tegner dette inn på kartplotteren. Min båt er den som er markert med en rød pil, for å varsle at om jeg hadde fortsatt med samme kurs, ville det kunne ha oppstått kollisjon med lasteskipet Borghild etter 2 minutter og 19 sekunder. Pilen er normalt med blå farge, men så snart som situasjonen kan bli farlig, forandres den blå fargen til rød. Dersom man ikke stopper opp eller styrer unna møtende trafikk straks, går alarmen.

På det første bildet kjører jeg på Autopilot, og har denne gangen valgt å teste en av de mange ferdigprogrammerte modusene, først en U-sving, og deretter fortsetter jeg i S-modus. Her kan man velge mellom mange forskjellige parameter.


Ekkolodd-svingerne

Slik bildene nedenfor viser, her jeg fått montert inn 2 stk. Aimar-svingere for å kunne utnytte Simrad NSS Evo2 i ekkoloddmodus. Den største er en Aimar B175 som er en dypvannssvinger, og den andre en Aimar B75 som er beregnet for grunnere vann. Begge to er kvalitetssvingere, men koster også noe mer enn de billigste. Det er Rep & Vedlikehold i Alta som monterte svingerne, og samtidig byttet de også skroggjennomføringene som er under vannlinjen.

    

På det første bildet ser man alle tre svingerne ferdig montert, sett utenfra. På det andre bildet vises Aimar B175 svingeren, men her sett fra innsiden av båten.

 

 

De to bildene ovenfor viser den minste av Aimar svingerne, en B75, og den andre er spesiell struktursvinger ser ut når de er montert, begge sett innenfra. 

Bildene viser alle tre svingerne som er montert, sett utenfra. Den øverste er en Aimar B75, den i midten er en Aimar B175, og den nederste er en spesiell struktursvinger som er beregnet sammen med Simrad NSS Evo 2. 

Struktursvingeren

Simrad NSS Evo 2 kan brukes i en spesiell modus sammen med en struktursvinger. Man ser da et klart bilde av hele dybdestrukturen i vannet under båten på begge sider når man kjører eller står i ro, og denne funger ned til en dybde på 90 meter.

Simrad Active Imaging 3-in-1 hekkgiver
Slik ser struktursvingeren ut. Den er egentlig en svinger som er ment å montere fast i båtens hekk, men dette kan man ikke gjøre på en kjølbåt. Jeg måtte derfor få Rep & Vedlikehold til å lage et spesialfeste som de kunne feste svingeren i.

 

På bildene nedenfor ser man hvordan de konstruerte svingerfestet. Dette ble helt vellykket, og selv om jeg mange ganger har tørrfelt båten for bytte av sinker og bunnsmøring, går det het fint med svingeren.

   

Legg også merket til hvordan gjennomgangen for svingerkabelen er gjennomført. Perfekt utført, enkelt og funksjonelt. Det er helt klart at Rep & Vedlikehold er proffer når det gjelder båt.

 

Første bilde viser ett av vårebarnebarn som ofte har vært med meg på sjøen – året rundt. Han har stortrivdes i båt fra ganske liten av, så derfor har han og hans familie gått til anskaffelse av egen båt. Bilde nummer to viser den bærbare PC’en med TIKI Navigator og Navionic kart.

Ved hjelp av bærbar PC med stor skjerm er kartet mye mer oversiktlig, og betydelig lettere å navigere med enn med den lille 7″ kartplotteren. PC’en  er også koblet opp mot AIS via NMSI 2000-systemet. Den gamle autopiloten som vises på rattstammen, er byttet ut med ny hydraulisk Raymarine EV-200 autopilot, en meget god autopilot, pris tatt i betraktning. Min rattmonterte Autopilot sluttet å fungere da den var nesten tre år gammel, og da fikk jeg et supert garantitilbud fra Raymarine. I stedet for at de skulle reparere min gamle autopilot, fikk jeg tilbud om en helt ny Raymarine EV-200 autopilot helt kostnadsfritt, dersom jeg byttet til hydraulisk styring. Dette tilbudet kunne jeg selvsagt ikke takke nei til, og jeg er superfornøyd med autopiloten og alle dens funksjoner. 

Ovenfor vises min gamle, men funksjonelle Raymarine radar. Det andre instrumentet er et “ryggekamera” som jeg egentlig aldri har hatt bruk for. Men når man er på tur, er det fint å kunne følge med skipstrafikken bak.

 

         

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *