24. mai 2024

Ny teakdørk fra A-Å. Gammel Nord West 740 blir nesten som ny.

Tilbake til hovedsiden: «Båten vår – en Nord West 740» 

Ny utvendig teakdørk gjorde susen
Utvendig i cockpiten var dørken veldig slitt, med synlige spor etter 27-28 års bruk. Førsteinntrykket av båten var derfor slettes ikke helt topp. Derfor trengte dørken absolutt totalfornying, og jeg angrer slettes ikke på at jeg gikk i gang med dette prosjektet.

Slik ble teakdørken seende ut da den ble ferdig for fem år siden. Og fortsatt er den nesten like vakker.

Jeg vokste opp med en onkel som var møbelsnekker, og han lærte meg mange knep i min ungdom. Og jeg trivdes på snekkerverkstedet, for det var møbelsnekker jeg ville bli. Men tross det ble jeg rørlegger.

Selv om det var en hel jobb før arbeidet var over, ble sluttresultatet veldig vakkert, noe som både jeg og de fleste andre synes. Og da betyr ikke antall arbeidstimer noe. Det er jo ofte slik at ingen spør hvor mange arbeidstimer man har brukt på prosjektet, men mange vil gjerne vite hvem det er som har utført arbeidet, særlig om man lykkes. 

Ovenfor vil man kunne få et lite førsteinntrykk av hvordan dørken var før rehabiliteringen, og hvordan det ble etter at jeg ble ferdig med teakdekket.

Innkjøp av teak til dørken
Vi har hytte i Eugmo i Finland, hvor vi bruker å være hver sommer, noe som for oss har vært tilfelle de siste 33 år siden vi kjøpte sommersted der. Da jeg tidligere innredet to andre av båter som vi har hatt – en Källmar 620 og en Enes 25 – kjøpte jeg massiv teak og teakfiner fra seilbåtfabrikken Baltic Yachts i Bosund i Finland, som ligger 5 km fra vårt trivelige feriested. En god kjenning av meg har i flere tiår vært arbeidsformann på Baltic, og fra han har jeg gjennom årene fått mange gode tips når det gjelder innredning med teak, samt hvordan man best skal lykkes med overflatebehandlingen og selve lakkeringa, særlig i forbindelse med de to andre båtene jeg har totalinnredet. 

Sommeren 2013 traff vi hverandre i finsk Österbotn i en annen sammenheng på nytt, og han tilbød meg da å komme til Baltic for å kjøpe teak som hadde blitt til overs i forbindelse med innredning av de mange og store seilbåtene som de hadde bygget. Mange av disse båtene har vært på over 150 fot, så da skjønner man at det er virkelig store mengder av teak og annet edeltre som går med til dem. Baltic har bl.a. bygget rekordstore seilbåter til flere kjente, kapitalsterke nordmenn, uten å nevne navn.

Nei, sier jeg, nå orker jeg ikke å innrede flere båter, nå får det være nok! Jo, sier han, etter to dager skulle han reise til Italia for å gjøre nye materialinnkjøp, så de ville gjerne bli kvitt noe av teaken som de hadde. Han hadde da fått ansvaret for innkjøp bl.a. av teak og annet edle treslag i forbindelsen med byggingen av deres mange og store seilbåter. Dermed måtte jeg få en av våre sønner å dra ned til båten vår som ligger i Alta Båthavn for å lage målskisser til dørken, både innvendig og utvendig. Dessuten måtte han markere fram-bak på alle skissene, og målsette dem. Så sendte han alt over til meg digitalt til Finland på mail. 

Jeg dro så umiddelbart til Baltic Yachts, og etter ca. en times tid hadde fagmannen og spesialisten der plukket ut til meg alt som jeg trengte av materialer, både til utvendig og innvendig bruk, samt gitt meg mange helt nødvendige og nyttige instruksjoner om hvordan jeg best skulle lykkes med å utføre arbeidet,  slik at sluttproduktet skulle se fagmessig utført. Og det kom godt med. Slik er det å ha gode og profesjonelle kontakter!

Baltic Yachts hadde like før byttet lakkleverandør til deres båter, så dermed fikk jeg kjøpe lakkrester av Hempel to-komponent kvalitetslakk som hadde blitt til overs. For dette betalte jeg bare en liten brøkdel av hva lekken ellers skulle ha kostet. Og jeg fikk faktisk mer lakk enn hva jeg hadde behov for. Denne lakken brukte jeg kun innvendig i båten. For utvendig brukte jeg en lakk som var egnet til det formålet, nemlig Xtreem Coat

For all teaken – både den 12 mm profilert massivteaken til hele den utvendige dørken, og alt jeg trengte av innvendige 18 mm teakfiner –  inkl. alt av Hempel-lakk som jeg trengte,  betalte jeg ikke mer enn ca. Kr. 2.200,- for. Altså bare en liten brøkdel av hva det ellers ville ha kostet. Og når man i tillegg får spesialopplæring i hvordan slikt krevende fagarbeid skal utføres proft, da kan man ikke været annet enn storfornøyd. Dersom jeg skulle leid en profesjonell båtbygger til å levere og utføre alt det gjorde innvendig og utvendig, ville det helt sikkert ha kostet minst Kr. 30.000,-.

Prosedyre for legging ev ny teakdørk i utvendig cockpit
Etter nyttår 2014 påbegynte jeg arbeidet med teakdørken. Det første jeg gjorde, var å dra til båten for å lage maler av papp til de forskjellige delene av dørken, nøyaktig slik jeg på forhånd hadde planlagt at det skulle bli. Så dro jeg hjem i garasjen, tok rester av 4 og 6 mm finerplater som jeg hadde liggende, og tegnet av malene. Så skar jeg finerplatene med en elektrisk stikksag. Deretter dro jeg tilbake til båten og fintilpasset modellene. Retningen som teakstavene skulle være, merket jeg så av med tusj. Så tegnet jeg inn de 55 mm. brede teakstavene på finermodellene, og markerte gjeringene i hjørnene slik jeg ville ha dem. Når alle modellene var på plass, tok jeg bilder, slik at jeg bedre skulle kunne danne meg et bilde av hvordan det ville komme til å bli seende ut til slutt. Og når jeg var helt fornøyd, var det bare å dra hjem til garasjen med modellene og å sette i gang med prosjektet.

Slik så kryssfinermodellene ut før jeg begynte å “lime” teaklistene på dem.

 

Jeg begynte med å “lime” fast ytterste rad med teakstavene. Som festemiddel brukte jeg Tec 7, men la  bare en liten klatt i hver ende av de ytterste stavene. Før det kappet jeg selvsagt 45 grader i alle endene på stavene, og lagde tilpassede buestaver slik som det måtte være, for eksempel  på bildet nedenfor.

Deretter kappet jeg ferdig alle teakstavene som skulle være innenfor ytterramma, uten å lime dem fast. Samme prosedyre brukte jeg på alle modellene. 

Når det var gjort, tok jeg med meg alt til båten, plasserte alle enhetene der de skulle være, og fintilpasset dem slik de skulle være. Til dette arbeidet brukte jeg både plan- og eksentersliperen, og annet egnet verktøy hvor det var behov for det.

Så tok jeg på nytt med meg alt hjem i garasjen, og først da kunne jeg starte natinga av dørken. Dette gjorde jeg som sagt hjemme i garasjen, sånn ca. i februar-april 2014. Jeg testet med å nate både med Tec 7 og med Sikafleks.  Etter min vurdering var Sikaflex mye smidigere å arbeide med og mye lettere å slipe enn Tec 7. Dessuten har Sikafleks større fleksibilitet til å kunne oppta bevegelser i treverket som alltid vil oppstå, siden det bestandig  vil være varierende temperaturer og luftfuktighet i båten. Men dette betyr ikke at ikke Tec7 kan ha andre gode egenskaper hvor den er bedre enn Sikaflex, det vil jeg tro.

Til slipinga av hver enkelt enhet som var ferdig natet med Sikaflex og slettet med handsparkel, brukte jeg både plan- og ekssentersliper, men selvsagt brukte jeg også håndslipepapir med ulik grovhet. Personlig verneutstyr slik som hørselvern og støvmaske var selvfølgelig helt nødvendig, men gjerne også hørselvern.

Sort natemasse er ikke det reneste som man kan holde på med, så derfor var bruk av gode gummihansker helt nødvendig. Kniv og annet skjæreverktøy ble det også god bruk for, slik at det ikke ble så mye å slipe.

 

Etter at jeg var fornøyd med finslipinga, var det klart for å begynne å prime teaken. Slik jeg husker, hadde primeren flere viktige funksjoner. Det ene var å rense teaken, det andre var å få fram fargepigmentene i teaken. Mengde primer avgjorde hvor mørk teaken ble. Det tredje primeren skulle gjøre, var å gi god vedheft til toppstrøket, som i mitt tilfelle var Xtreem Coat. 

Her ser man tydelig fargeforskjell på teaken som ikke er primet og på teaken som er primet.

 

Montering av selve teakdørken
Før jeg kunne påbegynne arbeidet, måtte jeg slipe ned den gamle glassfiberen som var på dørken bake i cockpiten. Dette var det to grunner til. Det ene var for å få teaken helt ren, og det andre var for å få god vedheft for lakken. Til slipinga brukte jeg plan- og eksentersliperne med rimelig grovt sandpapir.

Deretter løsnet jeg de ulike ferdigslipte teakplatene fra finerplatene med egnet beleggkniv med langt blad. Slik ovenfor nevnt, var de ferdignatede teakplatene festet til finermodellene kun med Sikaflex, men bare med noen få klatter i hver ende av hver av de ytterste teakstavene.

Når det var gjort, helsparklet jeg alle teakplatene på undersiden. Dette ble gjort for å hindre at det skulle kunne slippe vann eller fuktighet som senere skulle kunne trekke inn i teaken. Nedenfor vises noen bilder som viser hvordan dette ble gjort.

Deretter var det tid for å lime alle teakplatene fast i dørken på båten, en etter en til hele dørken var ferdig. Også til dette brukte jeg Sikaflex, men jeg brukte også Tec7. Jeg la lim-massen på underlaget på kryss og tvers, slik bildet nedenfor viser. Deretter var det bare å sette de ferdignatede og ferdigslipte teakplatene ned på underladet, og gnikke godt slik at teakplatene ble limt skikkelig fast i underlaget. Slik det andre bildet nedenfor viser, la jeg tyngde ovenpå teaken, justerte dem slik at de kom i riktig høyde og rett avstand i forhold til hverandre, før jeg lot limet tørke skikkelig. Og når siste teakplate var festet til underlaget, var samtidig teakdørken ferdig lagt. Enkelt og grett!

 

Overflatebehandlinga av teakdørken
Det siste jeg måtte gjøre før jeg kunne begynne å påføre Xtreem  Coat-lakken, var å rense teaken for urenheter og rester fra Sikaflexen. Om fargenyansen ikke var lik på alle teakplatene, fikset jeg dette med å prime de platene som var for lyse, slik at hele dørken fikk samme farge, nettopp den fargen jeg likte best. Så tapet jeg overalt hvor det ikke skulle komme lakk. Denne delen av jobben ble utført i mai måned, når det fortsatt kunne bli litt kalt og fuktig på kvelden og på natta. Jeg satte derfor på tilstrekkelig varme i båten, inntil jeg fikk anbefalt lakktemperatur. Og så holdt jeg denne temperaturen minst et helt døgn, slik at hele den 12 mm tykke teakdørken oppnådde samme temperatur som i rommet.

Klipp om Xtreem Coat

  • XtreemCoat er en EKSTREMLAKK, eller en kraftig overflatebehandling for treverk o.a., som er en hel millimeter tykk
  • Materialet er diffusjonsåpen (Lakk er normalt diffusjonstett) og elastisk (335%) – Lakk er sjelden elastisk i det hele tatt), har et UV-filter (naturlig) som er effektivt i hele det usynlige UV-området (280 – 390 nm), er UV-stabil og gulner ikke og brytes heller ikke ned
  • Ekstremlakk er MEGET slagfast og særdeles slitesterk
  • XtreemCoat – Ekstremlakk erstatter gelcoat på plastbåter – den krever ingen boning /voksing – kun et godt renhold. Den vil aldri kunne sprekke slik gelcoat gjør. NB! Brukes kun over vannlinjen!

For påføring av lakken, brukte jeg en bred kvalitetspensel som leverandøren anbefalte. Det er viktig å være sikker på at alt er klart før lakking, og at man har planlagt arbeidet skikkelig før man setter i gang. Det er også helt nødvendig å bruke personlig verneutstyr slik som godkjent gassmaske og egnede arbeidshansker. Dessuten er det bra å planlegge hvor man skal begynne, og hvordan man skal avslutte arbeidet. For alt må utføres i en og samme prosess, uten stopp! Og når man en gang har påbegynt lakkinga har man ingen tid til å springe rundt for å få tak i noe som man har glemt. Derfor gjelder det også her: God planlegging er minst halve arbeidet!

Lakkskiktet skal være på 1 mm, eller i praksis skal det gå 1 liter lakk per lakkert kvadratmeter. Og man skal helst ikke lakkere på en allerede ferdiglakkert flate dersom man ikke gjør det straks, siden lakkoverflaten tørker fort.

For meg gikk lakkinga helt problemfritt, og jeg ble skikkelig godt fornøyd med sluttresultatet. 

Obs: Dette bilde ble tatt før lakkering!

 

Hvem skulle tro at dette er en gammel båt fra 1985?

Mine erfaringer med teakdørken etter 5 års bruk
Det er nå over 5 år siden jeg la teakdørken og lakkerte den med Xtreem Coat. Da jeg kjøpte lakken, ble jeg orientert om at det ville gå 15 får før det neste gang vil være behov for å lakke et nytt strøk. Min erfaring er at lakken tåler fysisk belastning veldig godt, og at det ikke lett oppstår riper i lakken. Vanligvis har jeg kalesje over teakdekket. Derfor mener jeg 15 år uten å lakkere på nytt vil gå helt fint. Det tviler jeg ikke på.

Sommeren 2017 stod båten uten kalesje i 2-3 måneder, med forholdsvis mye regn. Da jeg kom hjem, oppdaget jeg at det et par steder hadde kommet litt fuktighet under lakken, noe som førte til svak misfarging, uten at det er så veldig synlig. Det er derfor mulig at jeg en gang de første årene sliper ned disse delområdene, og gir hele dekket et nytt strøk Xtreem Coat. Men det vil ikke få første prioritet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *