18. juli 2024

Montering av daviter-festene på vår Nord West 740

Sent på høsten 2019 kjøpte jeg meg en ny lettbåt til vår “flotte og nyrestaurerte” Nord West 740 som jeg er så godt fornøyd med. Da denne båten kom på markedet på 1980-tallet, ble den i et båtblad kaldt for “Sjøens Mercedes”. Det passer jo perfekt til meg som i ca. 25 år har vært lykkelig eier av tre Mercedes E-klasser, og som for tiden eier to av dem. De virker å være uslitelige, og det samme gjelder også for “Sjøens Mercedes”. Den eldste, en 2000-modell 220 Cdi, er bilen jeg alltid kjører med når jeg skal til båthavna.  Det passer likesom best.
 –
I oktober 2019 limte jeg på daviter-paddene på vår Quicksilver Sport 250, og i forrige uke – i uke 3 i april 2020 – monterte jeg davitene fast i badeplattformen på vår Nord West 740.

Det krevde noe tankeaktivitet og litt modifisering, men sluttresultatet ble etter min vurdering veldig bra til slutt. 


Slik det kommer fram av bildene, ville gummibåten komme alt for nært badeplattformen dersom davitene hadde blitt montert direkte på badeplattformen. I praksis ville det heller ikke latt seg gjennomføre. Og om det hadde lyktes, ville gummibåten blitt stående alt for loddrett og kommet vel høyt. Derfor måtte jeg få montert davitene ca. 15 cm lengre bak ene bakkanten på plattformen. Da jeg dro hjemmefra tok jeg med meg en furuforing på 175×19 mm som ble som rest etter montering av ny garasjeport hjemme sist vår. Først tenkte jeg å bruke den kun som modell, og siden lage tilsvarende plate av aluminium.

Forlengelsene festet jeg til badeplattformen med 6 mm gjennomgående syrefaste bolter, og jeg så straks at det ble en meget solid og god løsning. På samme måte festet jeg davitene fast i forlengelsen. Til alle boltene brukte jeg syrefaste skiver og syrefaste låsemutrer.


Slik bildet ovenfor viser, måtte daviten på babord side trekkes maksimalt mot senter av båten for at gummibåten skulle komme mest mulig på midten av båten. Egentlig burde den ha blitt flyttet ennå litt mer mot styrbord, men det lot seg ikke gjøre. Men det ble bra tross alt, for lettbåten stikker ikke ut på noen sider av Nord Westen.


Slik bildet ovenfor viser, er teaken på badeplattformen både slitt og fargeløs. Egentlig er dette stort sett det eneste på båten som det ikke er foretatt grundig rehabilitering av. Derfor skal jeg i løpet av mai måned slipe ned teaken, prime den for å få fram rett fargeglød, og så behandle teaken med en godt egnet teakolje. Også forlengelsene må impregneres og overfalatebehandles for at utseendet skal bli respektabelt. Så det blir nok også bra!


Slik ser lettbåten ut, sett fra cockpiten. Nå er alt ferdig montert, og klart til bruk. Så er det bare å håpe på en fin sommer 2020 med mange fine og minnerike båtturer på Altafjorden og andre steder i nærområdet. Selv om det nødvendigvis ikke blir en like varm og solrik sommer som vi er vant med når vi hver sommer ferierer på hytta vår i Larsmo i Finland, skal vi nok “stå han av”. Vi har jo gode og varme klær, og om ikke det er nok, er det bare å slå på Ebersprächeren, så blir det nok godt og varmt. For i disse korona-tider må vi nok satse på en Finnmarks-ferie, den første for vårt vedkommende på 34 år. Så vi skal nok storkose oss her hjemme og på sjøen, med mange fine turer og fiske av ymse slag. 

Men før det: Årene til gummibåten må festes forsvarlig, slik at feste-mutrene ikke vibrerer av, slik de gjorde på min forrige lettbåt. Feste-mutrene er laget av PH-plast som ikke kan limes. Jeg satte dem fast med Loctite, men ikke det heller holdt. Derfor er det bare å kjøpe to syrefaste låsemutrer,og da skal de garantert sitt fast. Og det er livsviktig! Hva gjør man med en lettbåt uten årer eller bare med en åre, om uhellet skulle være ute, og man må gå i lettbåten når været er som verst.

Her kan man se båten vår Nord West 740 med Quicusilver Sport 250 montert bakpå, klar til bruk. Som motor har jeg en Mercury 6HK firetakts påhenger.

Forresten: I sommer har jeg tenkt å rubbe ned båten og å gi den en skikkelig polering. Den fortjener det virkelig! 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *