18. juli 2024

Nord West 740: Laging av sløye-/fileteringsbord

Jeg har mange ganger savnet et skikkelig sløye- og fileteringsbord i båten. For mange år siden kjøpte jeg et, slik bildet nedenfor viser, og monterte det i båten. Etter min erfaring er det for lite og for spinkelt, og er egentlig ikke godt egnet annet enn til småfisk som sjøørret, småsei og andre mindre fisk. Når jeg har vært på sjøen og fått større fisker på 3-5 kg, har jeg derfor valgt å sløye fisken på sjøen, men å filetere den hjemme. Selvsagt fungerer også det, men siden jeg monterte Dometic CFX 75DC, tenkte jeg at det noen ganger kan være greit å filetere fisken, pakke den og å fryse den ned på hjemveien fra “fiskefeltet”. 

 

Vår båt er en Nord West 740, en saktegående båt med en marsjfart på 8-10 knop. Når jeg fisker lengt borte fra hjemmehavna – i Rognsundet, i Stjernsund eller noen ganger lengre borte – blir det snart en hjemreise på 4-8 timer. Siden jeg har en meget god autopilot – en Raymarine EV-100 med P70R styringsdisplay,  får jeg ofte frigjort mye tid til annet,  f.eks. sløying og eventuelt filetering.

For noen uker siden monterte jeg et 70 L bløggekar med stengbart utløp, og så for meg muligheten til å erstatte eller bytte ut bløggekarets lokk med et egnet sløye- og fileteringsbord. 

         

Slik bildet i midten viser, er lokket til karet laget slik at det faller 3-4 cm. ned i karet når man setter det på plass. Det kan derfor ikke skli bort fra karet ved  urolig sjø. Derfor bestemte jeg meg for å lage undersiden av sløyebordet etter samme prinsipp, noe jeg også gjorde. Slik bildet under viser, laget jeg en mal av papp som stemte overens med mønsteret på lokkets underside. 

   

Sløye- og fileteringsbordet laget jeg av vannfast finer som jeg hadde liggende i garasjen. Så kappet jeg til lister som jeg limte med Sikaflex og skrudde dem fast i bordet. Deretter kappet jeg til  den vannfaste finerplate til en størrelse som jeg ønsket, og som det var plass til i båten.

 

Slik bildene ovenfor viser, lagde jeg til, limte og skrudde jeg fast lister rundt hele sløye- og fileteringsbordet, slik at det ble en kant opp på 30 mm. Etter dette slipte jeg listene og kommer muligens til å male dem hvite – men bare kantlistene. Sløyebordet sitter godt fast i karet under, og vil neppe falle av, selv under urolig sjøgang. Jeg kommer til å bore flere dreneringshull i bordet slik at jeg kan spyle det med vann fra sjøvannspumpa. Siden det er utløp fra karet, vil vannet renne ut fra karet, gjennom utløpsslangen og ut i sjøen. Når fisken er ferdig sløyet og eventuelt filtrert, kan jeg legge den ned i det større fiskekaret  som står på dørken ved siden av. Eller så kan jeg pakke fisken i ferdige porsjonspakker og legge dem i Dometic CFX 75DC for å fryses. 

   


Så gjenstår det bare å vente på innsig av skreien og at den skal benytte å ta på juksa. Jeg har for noen år siden vært på skreifiske på Loppa og i Breivikfjorden. Dit er det ca. 45-50 nautiske mil. Så med marsjfart tar det snart 6-8 timer en vei for jeg er framme. 

 

     

Den gangen hadde jeg skipper OWO som mannskap. Så om jeg får et par litt sjøvante og tålmodige fiskekompiser med meg, og som er villige til å spleise på utgiftene, så er det bare å gi et signal. Da blir det tur til Breivikfjorden og en opplevelse for livet som man aldri glemmer. Men en eller helst to overnatting bør man nok regne med. Og selvsagt må også været tillate en slik tur. Se gjerne bilder fra turen til Breivikfjorden og ut på Lopphavet for noen år siden. 

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *