29. mai 2024

Demontering og rensing av intercooleren på vår Nord West 740

Tilbake til hovedsiden: “Båten vår – en Nord West 740” 

For at jeg skulle være på den sikre siden på jakten min etter årsaken til olje- eller dieselfilmen som ofte var synlig i sjøen rundt båten , bestemte jeg meg for å demontere intercooleren (luftkjøleren), splitte den og rensen den innvendig med egnet rensemiddel. 

Begge bildene ovenfor viser intercooleren, sett fra siden og sett ovenfra.

Intercooleren var enkel å demontere. Først måtte luftslangen fra turboen løsnes og deretter slangen som går til innblåsningforgreninga,  hvor kjølt luft presses inn til forbrenninga. Til sist måtte slangeklemmene til slangene som går  inn og ut av intercooleren løsnes, og så var det bare å fjerne hele intercooleren.

Splitting av intercooleren

   

 

Intercooleren er nå demontert fra hverandre, så da var det bare å plukke ut selve “hjertet” eller varmeveksleren som kjøler ned forbrenningslufta som kommer fra turboen.

 

Slik ser varmeveksleren ut, sett fra to forskjellige sider. Turbolufta som kommer fra turboen passerer inn gjennom den ene av langsidene, via sjøvannsveksleren hvor kaldt sjøvann strømmer, men uten at de fysisk er i kontakt med hverandre. Dermed blir turbolufta nedkjølt, slik at større luftmengde kan transporteres inn til forbrenninga. Så presses den avkjølte lufta ut gjennom høyre del av bildet med synlig rød pakning.

Sjøvannet pumpes så fra sjøvannspumpa hvor impelleren er montert, i motsatt retning av turbolufta, og gjennom åpningene som vises på det siste bildet.

Rensing av luftkjølerens varmeveksler

Etter at varmevekslerens luftside var renset med trykkluft og egnede børster, ble hele enheten senket ned i et rensebad.

 

Her vises litt at det jeg brukte til rensinga

Til rensing av varmevekslerens sjøvannsside, benyttet jeg et kjemisk rensemiddel som kalles Kaloxy, som er det samme som Systemrens. Jeg lot veksleren ligge et par døgn i renseveska før jeg skyldte den grundig med rent vann og blåste den helt ren med  trykkluft. Deretter satte jeg på nye pakninger, og monterte intercooleren sammen, klar for å montere hele enheten fast på motoren. 

Intercooleren er no ferdig renset, montert sammen, og klar for montering på Yanmar 4JH2-DTE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *