23. april 2024

Demontering og rensing av turboen i vår Nord West 740 mislyktes

Tilbake til hovedsiden: “Båten vår – en Nord West 740” 

Før demontering av motorens oljekjøler, valgte jeg å demontere turboen først

Turboen var praktisk talt stappe full av knallhard koks, og var umulig å få renses. Derfor valgte jeg å kjøpe en helt fabrikkny turbo.

 

En eventuell oljelekkasje i oljekjøleren skulle selvsagt kunne ha forårsaket en eventuell oljefilm på sjøen, siden oljesiden og sjøvannet passerer hverandre i veksleren. En eventuell skade på pakningen i kjøleren kan selvsagt føre til dette. Og om bare noen få dråper olje slipper over på sjøvannssiden, vil dette bli pumpet via eksosbendet og ut med kjølevannet. Dermed kan det også slippe litt olje sammen med sjøvannet som pumpes ut.

Derfor bestemte meg for å demontere og rense oljekjøleren, og å montere inn alle nye pakningene. Det er ofte trangt å skru på båtmotorer, og det samme gjelder også Yanmar 4JH2-DTE. Mens jeg plundret med å få dette til, oppdaget jeg at det vil lykkes bedre dersom man først demonterer turboen. Rune, vår sånn, kom derfor ned til båten for å gi sin vurdering av hvordan dette best skulle lykkes. Da han demonterte turboens luftfilterdel, oppdaget han at turboen satt bom fast. Derfor måtte turboen demonteres, og til sist lyktes jeg med det, etter en god del plundring.

   

Men først måtte jeg demontere eksosbendet, det er festet med tre bolter fast i turboen.

På bildet ovenfor vises noe av turboen, den delen som er veldig rustet.

De tre bildene ovenfor vises turboen, etter at den er demontert. Som man kan se av turboens eksosside, de den nesten full av hard, forsteinet koks. Det er derfor ikke det minste grunn til å undres over at turboen har kokset seg, både på eksossiden i dens lager. Dermed tapte også motoren en stor del av motorkraften, fikk lavere fart enn normalt, samt at dieselforbruket økte.

Forsøk på rensing av turboen mislyktes, så ny turbo måtte kjøpes
Jeg brukte alle kunstens knep for å få turboen til å løsne, men alle forsøk var helt nytteløse. Da var det bare  en ting å gjøre, og det var å få kjøpt en fabrikkny turbo til en som kunne selge den til en akseptabel pris, og samtidig gi noen kroner for den gamle turboen. Og det lyktes til slutt, og da var det bare å finne på noe fornuftig å gjøre mens jeg ventet på ny turbo.

Ny orginalturbo til Yanmar 4JH2-DTE ankommet, og venter bare på å bli montert og tatt i bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *