15. juni 2024

Trykktesting og overhaling av dyser i Nord West 740

Tilbake til hovedsiden: “Båten vår – en Nord West 740” 

Sjekking av dieseldyser og overhaling av to dyser
Så bestemte jeg meg for å begynne med dieseldysene om de var i orden eller slitte slik at uforstøvet diesel skulle ha kommet inn i forbrenninga, og dermed forårsaket filmen på sjøen.  Jeg demonterte dysene og tok dem med til Rep & Vedlikehold for trykktest dem. To var helt i orden, mens to måtte sendes til et maritimt dieselverksted for å få byttet dysespissene og få justert dem til riktig åpningstrykk på 190 bar. Det tok sin tid før jeg fikk sendt dysene, og ennå lengere før jeg fikk dem i retur.

Slik ser dysene ut på vår Yanmar 4JH2-DTE

Dette var i fjord høst, i september-oktober i 2018. Dermed ble motoren stående ustartet i mange måneder. Men det så slettes ikke noe bedre ut når det gjaldt olje- eller dieselfilmen på vannet når jeg lenset båten. Og da innså jeg at lekkasjen verken skyldtes dieseldysene, oljerester fra forbrenninga, oljelekkasje verken fra motoren eller fra dieseltanken. 

 

Bildene ovenfor viser dieseldysene etter at de ble demontert, og før trykktesten. For det blotte øye kan det virke ufattelig at dysene fungerte, for de var ganske sotete. 

Etter at jeg fikk dieseldysene i retur, monterte jeg dem. Dette arbeidet gikk veldig greit, selv for en som ikke er mekaniker. Men bare man følger prosedyren og gjør alt skikkelig, er dette en enkel jobb. Det var ikke behov for å lufte dieselsystemet siden dieselpumpa på Yanmar er selvutluftende, så motoren startet straks, helt uten problemer.

Dette bildet viser hvor og hvordan dieseldysene er montert. Samtidig som jeg  monterte dieseldysene, passet jeg også på anledningen til å justere ventilene, slik at dette også var i orden. Også dette var en enkel jobb når man følger verkstedhåndboka. 

Men selv om dysene nå var overhalte og ventilene justerte, var problemet mitt  slettes ikke løst, for fortsatt kom det olje- eller dieselfilm i sjøen, men fortsatt mest i forbindelse med at jeg lenset båten.

Sjekking av dieseldyser og overhaling av to dyser
Så bestemte jeg meg for å begynne med dieseldysene om de var i orden eller slitte slik at uforstøvet diesel skulle ha kommet inn i forbrenninga, og dermed forårsaket filmen på sjøen.  Jeg demonterte dysene og tok dem med til Rep & Vedlikehold for trykktest dem. To var helt i orden, mens to måtte sendes til et maritimt dieselverksted for å få byttet dysespissene og få justert dem til riktig åpningstrykk på 190 bar. Det tok sin tid før jeg fikk sendt dysene, og ennå lengere før jeg fikk dem i retur.

Dette var i fjord høst, i september-oktober i 2018. Dermed ble motoren stående ustartet i mange måneder. Men det så slettes ikke noe bedre ut når det gjaldt olje- eller dieselfilmen på vannet når jeg lenset båten. Og da innså jeg at lekkasjen verken skyldtes dieseldysene, oljerester fra forbrenninga, oljelekkasje verken fra motoren eller fra dieseltanken. 

   

Bildene ovenfor viser dieseldysene etter at de ble demontert, og før trykktesten. For det blotte øye kan det virke ufattelig at dysene fungerte, for de var ganske sotete. 

Etter at jeg fikk dieseldysene i retur, monterte jeg dem. Dette arbeidet gikk veldig greit, selv for en som ikke er mekaniker. Men bare man følger prosedyren og gjør alt skikkelig, er dette en enkel jobb. Det var ikke behov for å lufte dieselsystemet siden dieselpumpa på Yanmar er selvutluftende, så motoren startet straks, helt uten problemer.

Dette bildet viser hvor og hvordan dieseldysene er montert. Samtidig som jeg  monterte dieseldysene, passet jeg også på anledningen til å justere ventilene, slik at dette også var i orden. Også dette var en enkel jobb når man følger verkstedhåndboka. 

 

Men selv om dysene nå var overhalte og ventilene justerte, var problemet mitt  slettes ikke løst, for fortsatt kom det olje- eller dieselfilm i sjøen, men fortsatt mest i forbindelse med at jeg lenset båten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *