29. februar 2024

Seks egne båter i løpet av ca. 50 år. Den siste, en Nord West 740, liker jeg best

Tilbake til hovedsiden: «Båten vår – en Nord West 740» 

Jeg har jeg vært interessert i båter helt fra jeg var helt ung, i alle fall fra 14-15 års alderen. Kanskje er dette genetisk, siden min far var fisker da han var ung, og kom fra Kvalsund-området, omgitt med sjø på alle sider.

Denne båten, en Nord West 740, ble mitt beste båtkjøp. En båt som jeg sannsynligvis ikke blir å bytte ut.

Familien på tur med min første båt, en 2 1/2 roms spissbåt med 2,5 HK Yamaha
Jeg kjøpte min første båt – en 2 1/2 roms robåt – for godt over 50 år siden. Med denne båten var jeg utallige turer på sjøen. Om jeg minnes rett, hadde jeg en 2,5 hesters påhengsmotor på den med integrert bensintank på 1,5 liter, og var mange ganger til Kviby og til Årøya, en strekning på ca. 12-15 nautiske mil hver vei.  Jeg minnes at det var krevende å fylle bensin på motoren når det var litt bølger, særlig uten å søle alt for mye. Ofte var våre gutter med på tur, omtrent nesten fra før de kunne gå, og vi kjørte noen ganger helt til Kviby-sida for å fiske, og var mange ganger borte hele natta. Men da var det herlig å nyte midnattssola. Dette måtte bare våre barn få oppleve, minst en gang hver sommer! Noen av de små barna kunne i blant sovne i båten, men fulgte spent med når vi fikk fisk. På den tiden var det mye oftere storsei å få, vi hadde seistenger med jernstein og seikroker på begge sider av båten. Det var andre tider da!

Tresfjord 23, Källmar 620 og Viksund 800
Etter det har jeg hatt en Tresfjord 23 fot trebåt som jeg kjøpte i 1989, en Kjällmar 620 som jeg totalinnredet i 1994-1995, en Enes 25 og en Viksund Futura 800 som jeg eide sammen med vår sønn Rune.

Nord West 740, 1985 mod. med 85 HK Yanmar
Båten som vi nå eier, er en gammel men god Nord West 740, 1985 modell. I sin tid leste jeg i et båtblad at den av noen ble omtalt som “sjøens Mercedes”. Nå for tiden er det vel slik at mange heller foretrekker BMW eller en Audi framfor Mercedes. Men at det er en kvalitetsbåt og at den er gjennomsolid bygget, det kan jeg gå god for.

 

Slik ser Nord West 740 ut. Den er en halvplaner som er relativt tung for motor. Skroget på den er veldig tykt, så det er sikkert derfor at den veier så mye, ca. 2500 kg med motor. Men den er god og trygg i sjøen, og det er det viktigste.

Slik så den ut bak, før jeg la ny teakdørk. Den bar helt tydelig preg av å være noen gammel, selv om båten i all hovedsak hadde blitt brukt som turbåt. Det er ikke til å nekte for at ikke teaken gjorde en utrolig stor forskjell. Båten ble likesom på en gang flere 10-talls år yngre og mer moderne.

Det som gjorde at jeg nettopp valgte denne båten, var at jeg falt for grunnkonseptet med båten, og så for meg at den en gang i framtiden ville komme til å bli en båt som jeg skulle komme til å ha i uoverskuelig framtid. Og helt ærlig: Jeg tror ikke til at det kommer til å bli flere båter på meg! Det andre – og det som kanskje betydde mest – var at båten hadde en relativt ny Yanmar båtmotor som bare hadde gått 600 timer. Det er i alle fall det timetallet selger skrev i kjøpekontrakten, så det må jeg velge å tro på.

 

Klikk på videoen ovenfor, så får du høre hvor pent motoren går. Og helt siden jeg kjøpte båten i 2010, har bare motoren gått og gått og gått, helt uten det minste ulyd eller ujevn gang. Det eneste jeg har gjort, er at jeg i 2018-2019 har tatt en 1200 timers servise, men det er også første og eneste gang, bortsett fra oljeskift.

Jeg kjøpte båten i april 2010 i “askesky-tida” fra Frøya, som ligger på utsiden av Hitra i Sør-Trøndelag. Jeg har nå hatt båten i 9,5 år, og er stort sett veldig fornøyd med den. Mest fornøyd med båten er jeg absolutt nå, etter alt som jeg har gjort med den i løpet at årene vi har hatt den, og på grunn av alt moderne båtutstyr som jeg har montert i båten. Tatt i betraktning til størrelsen, er dette den båten som jeg liker aller best av alle båtene jeg har hatt, særlig når det gjelder sjøegenskapene. Den er rett og slett en gjennom trygg båt, uansett vær- og sjøforhold, selv om det helt sikkert finnes bedre båter.

  

Slik så båten ut innvendig før jeg fornyet og “foryngret” den. Slik den ser ut her, ble båten levert fra fabrikk. Nord West båtene er tvers igjennom kvalitetsbåter, og Nord West 740 er ikke noe unntak. Da den på 1980-tallet kom på markedet, ble den regnet som en flott båt. Og sett med mine øyne er vår båt fortsatt veldig flott, særlig etter alt hva jeg har gjort med den. 

Jeg har laget noen nettsider hvor jeg vil fortelle litt om båten og om hva jeg har gjort med den. Men etter hvert vil jeg også skrive litt om noen av de mange og fine båtturene det har blitt med båten i løpet av de snart 10 år som vi har hatt den i vårt eie.

Jeg har alltid vært glad i båter og i båtlivet. Det gir meg virkelig god rekreasjon! Tidligere leste jeg omtrent alle norske båtblad meget grundig, men også en del svenske og finske. Det gjorde jeg i flere titalls av år. Men nå har denne interessen langt på vei gitt seg. Det gir meg ikke like mye som tidligere år. Det kan skyldes flere forhold. Det ene kan være at jeg er veldig fornøyd med båten vi har, og derfor ikke verken behøver eller kommer til å investere i mer utstyr, eller gjøre noen ombygning av betydning. Det andre kan være økonomien pga. at jeg nå har pensjonert meg. Jeg rett og slett ikke har råd eller behov for å skaffe ny, større eller dyrere båt.

Derfor velger jeg heller å ta godt vare på vår Nord West 740, og nyte sjølivet som best jeg kan i den – året rundt. Det tror jeg vil være et klokt valg! I alle fall for meg og vår familie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *