15. juni 2024

Nord West 740: Montering av Dometic CFX 75DC kjøle- og frys

I mange år har jeg ønsket å kjøpe en liten transportabel fryseboks som vi kan bruke når vi hvert enste år reiser fram og tilbake mellom feriehuset vårt i Eugmo i Finland og vårt hjem i Alta.

Ofte er det slik at om vi ennå har lyst å bli i Finland litt lenger utpå høsten, så føler vi at vi allikevel må reise hjem for å plukke blåbær og tyttebær, for det liker vi så godt. Ikke slik å forstå at vi ikke skulle kunne ha plukket alt vi behøver av disse bærsortene der, for det finnes det nesten alltid rikelig med. Og ofte i mye større mengder enn her hjemme i Alta. Høsten 2021 reiste vi hjem i god tid slik at vi skulle rekke å plukke bæra, trodde vi i all fall. Men da vi kom hjem, var enten bæra allerede plukket, eller så hadde det vært lite av dem det året. 

Etter hvert har vi plantet 90 bær-aroniabusker ved fritidshuset vårt i Eugmo i Finland. Bæra har en litt spesiell smak, før man venner seg til smaken. Men disse bærene sies å være meget sunne. De inneholder nemlig svært mye antioksidanter. Men heller ikke dem kan vi plukke og ta med hjem, siden vi ikke har kunne oppbevare dem nedfrosne på reisen . Og det samme gjelder jordbær og andre bærsorter. Men det håper vi nå å få en løsning på. Og dessuten kjøper vi alltid mange forskjellige typer kjøttvarer i Finland. Ikke derfor at det er så mye billigere der, men litt billigere er det. Men siden vi har blitt vant det med gjennom 45 år, er det slik det skal være hos oss! Og det samme gjelder også flere av våre voksne barn. Siden det ofte han være rikelig varmt i andre halvdel av august når vi reiser hjem, og nesten alltid overnatter, når alle frysevarene å tine. Og da forringes kvaliteten mye, og man skal helst ikke fryser ned disse varene på nytt. Men med Dometic CFX 75DC unngår vi dette problemet, for da holder vi fryseren på – 20 grader på hele reisen. 


Vurdering av hva jeg burde kjøpe

Egentlig finnes det mange merker og alternativer man kan velge mellom. Spørsmålet er hva man skal bruke den til, om man ønsker en kombinasjon av kjøle og frys, hvilke minustemperatur den skal klare å fryse ned til og hvor mye man er villig til å betale  etc. Slik jeg ovenfor har antydet, tenkte vi primært å bruke den til frysing. En del enheter fryser ned til -15 grader, andre til – 18 grader mens Dometic  fryser ned til -22 grader. Men så koster de også en god del mer enn de andre merkene, som man kanskje kan få til halve prisen. Men de duger ikke til vårt formål, siden man ikke med dem oppnår skikkelig dypfrysetemperatur.


Innkjøp av Dometic CFX 75DC

Vårt valg falt på Dometic CFX 75DC. Den er kanskje litt stor, de fysiske målene er på 892 mm (lengde), 472 m (høyde) og 495 mm (dybde). Vekta på den er på 27,8 kg. 

     

Slik bildene viser, er den todelt. Innvendig totalvolum er på 74 liter. 

Det minste volumet brukes normalt til kjøling, og det største til frysing. Eller så kan man gjøre motsatt. Begge rommene kan selvsagt brukes enten til kjøling eller til frysing. Eller så kan man bruke bare ett av rommene. Dometic CFX 75DC kan styres og kontrolleres ved hjelp at en mobilapp. Den kan driftes med 12V, 24V og 240 V. 

Grunnen til at jeg ble å kjøpe nettopp CFX 75DC, var at jeg traff på en som i lengre tid hadde prøvd å selge den på finn.no, men som mente at tida like før jul ikke var tiden for å selge slike produkter. Derfor solgte han den til meg til en en pris som var nesten kr. 4000,- billigere enn utsalgspris. Han kjøpte den ved et plutselig innfall, og rakk å bruke den bare 1-2 uker før jeg kjøpte den. Så det er derfor fortsatt fabrikkgaranti på den. 


Hvilke nytte kan vi ha av  Dometic CFX 75DC i en liten Nord West 740?

Hva skal jeg bruke denne til i en så liten båt som jeg har? Og hvordan skal jeg få plass til den? Ja, det kan man faktisk spørre. Jeg skal prøve å gi et konkrete eksempler på når jeg får bruk for fryseren: Jeg har en båt som jeg velger å kjøre med en marsjfart på 8 knop. Tenk deg at jeg velger å gå fra Alta Båthavn til Pollen i Vargsundet og kanskje dagen etter ut i Sørøysundet og videre til Øyfjord på Sørøya. Bare kjøreturen en vei tar snart 6-7 timer. Egentlig er denne turen mest ment som en ren ferietur, men med mulighet for å fiske når ekkoloddet viser at det en mye fisk på fjorden, eller fugleaktiviteten varsler det samme. Så stopper vi opp, setter i gang vår DNG 6000i juksamaskin, og vi er heldige å få en masse flott fisk med topp kvalitet. Vi har ingen is, og har dermed ikke mulighet til å kjøle ned fisken. Dagen etter blir det svært varmt i været, og den fine kvalitetsfisken vi fikk dagen før viser tegn på at den begynner å bli bløt og å tape kvalitet. Men planen er å bli borte ennå minst et døgn. Og så vi får mer og mer fisk. Hva skal di gjøre da? Kanskje det som vi noen ganger tidligere har måtte gjøre: Å kaste mesteparten av fisken, man kanskje først når vi kommer hjem, og det gir ingen gode minner. Hva kan vi gjøre nå, etter at vi har skaffet oss Dometic CFX 75DC? Da fileterer jeg fisken, pakker den godt, og fryser den ned etter hvert som vi får fisk. Og da kan vi fryse ned fisken til -20 grader. For da bevares fiskens kvalitet på topp, uansett hvor lenge vi blir borte. Samtidig kan vi bruke kjøledelen til matvarer, drikke o.l. 


Dometic CFX 75DC bør ikke plasseres ute på akterdekket

Å få plass til en Dometic CFX 75DC i en liten Nord West 740 er i seg selv stor utfordring. Det er to ting som tilsier at den ikke bør plassers ute på akterdekket, selv om den er dekket til med kalesjen. Sjøsprøyt har en utrolig evne til å trenge inn, der hvor man minst forventer det. Enten glemmer man glidelåset litt oppe, eller så blir det kanskje så varmt at man bare må ta ned kalesjen, og så kommer det et plutselig regnskyll. Det er kanskje skjønt for de som er om bord i båten. Men det anbefales absolutt ikke at Dometic CFX 75DC blir stående ute i regn eller i våte omgivelser. Hadde jeg allikevel gjort det, tviler jeg sterkt på at garantien ville gjelde.

Av ovennevnte grunner ønsket jeg ikke på plassere Dometic CFX 75DC ute på akterdekket, selv om jeg alltid hadde vært påpasselig å ha kalesjen på. Dessuten hadde det blitt alt for trangt der. 


Montering av Dometic CFX 75DC inne i kabinen i en liten Nord West 740

Det er ikke tvil om at Nord West 740 er en relativt liten båt, særlig om den skal brukes til fiske med juksamaskin, har to store fiskekasser, redningsflåte, gummibåt og masse, masse annet. Alt dette utstyret har jeg. Jeg må nok innrømme ut jeg ble noe forvent med den store og romslige Viksund 800 vi hadde i mange år. Men på mange måter er jeg mye mer fornøyd med Nord West 740, bare jeg skulle skjønt å begrense mengden av utstyr som jeg tar inn i båten.

Dometic CFX 75DC er 472 mm høy  og 495 mm dyp. Så jeg får den faktisk fint inn gjennom døra og inn i kabinen. Men der er det absolutt ikke mye ledig plass, så å finne et egnet sted den kan plasseres, var egentlig et kunststykke. Da jeg i min ungdom jobbet som rørlegger i Finland, var et av våre prosjekt å montere 200 radiatorer i Karleby kirke, en under hver kirkebenk. Radiatorlistene var sikkert 3 m lange, og det var utrolig trangt både under kirkebenkene og i den trange krypkjelleren under. Det var ikke like enkelt som i dag ved bruk at det lettvinte Mannesman-systemet, men vi benyttet store og gammeldagse stålrør, og alt ble selvsagt gjenget og montert for hånd. Da lærte en av mine to finskspråklige arbeidskompiser meg hva det kjente finske ordet “Sisu” betyr i praksis”. “En finlender gir aldri opp, selv om han møter på store utfordringer. Han skal til sist bevise om at han lykkes med å nå sine mål”. Så jeg skal nok lykkes med å få plass til Dometic CFX 75DC inne i kabinen til Nord West 740, uten at den skal ta opp unødvendig mye plass.


   

Slik bildene ovenfor viser, måtte jeg lage en kassett som Dometic CFX 75DC kan stå i. Jeg malte den med en farge som jeg fant i garasjen, en farge som for øvrig passer bra til kjøle/fryseren. 

     

Så måtte jeg lage fire bein som kassetten kan stå på. Benene og kassetten ble deretter boltet fast til benksidene med 8 stk. gjennomgående bolter slik at det blir stående stødig og fast. 


Kobling av det elektriske

    

Når Dometic CFX 75DC går på 12 V, skal medfølgende kabel kobles til en 12 V sokkel beregnet for sigarettenner. Til dette benyttet  jeg en 4 mm trefaset gummikabel som jeg hadde i garasjen. På plussledningen presset jeg på en 15 Amp. flatsikring. Pluss og minus (12 volt og jord fra batteriet) hentet jeg fra kontaktorens inntaksside, inne i sikringsskapet i sovekabinen. 

 


Da er Dometic CFX 75DC  på plass, det elektriske er koplet og prosjektet er fullført

Nå er Dometic CFX 75DC løftet på plass i båten og plassert på kassetten inne i kabinen. Den står veldig stødig. Men om det ved urolig sjøgang viser at det kan bli behov for å spenne fast kjøleren/fryseren, er det svært enkelt å gjøre det ved hjelp av strammestropper. Selv om den er relativt stor, synes jeg ikke den ruver alt for mye når den er på plass. Slik det går fram av bildene  nedenfor, kan spisebordet reguleres i høyden, til sides eller i retning akterover. 

 Da er det bare å vente på innsig av fisk!

Tekst og bilder kommer…

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *