19. juni 2024

Nord West 740: Nedmatting av hele båten, sparkling, grunning og hellakkering

Sist høst hadde jeg båten på slipp for å overhale hele propellanlegget. Jeg fikk et ekstra opphold på slippen i påvente av deler som måtte bestilles i to omganger, og siden det mekaniske verkstedet som skulle hjelpe med monteringen hadde så mange andre viktige og større oppgaver de måtte utføre først, før de kunne hjelpe meg. 

Hva skulle jeg da finne på, jeg som liker å ha noen småprosjekter på gang? Jo, tipset en i båthavna: “Slip ned hele båten, påfør grunning og lakker opp hele båten, både skroget og hele overbygget”.  Han som sa det, var den personen som kunne avgjøre hvor lenge jeg fikk stå på slippen. Så dermed hadde jeg jo alle fullmakter for å sette i gang. Jeg hadde jobbet på hytta i Finland hele sommeren 2021, så jeg var rimelig godt trent og i god form. Mens vi var på hytta i Eugmo slipte jeg ned  og sprøytelakkerte min DNG 6000i juksamaskin, vi plantet vi 53 bær aroniabusker, 2 epletrær og mye annet. Dessuten byttet vi ut hele rørnettet i feriehuset og monterte inn varmtvannsbeholder. Og heller ikke alt dette klarte å ta knekken på arbeidslysten. For gleden som pensjonist – etter 45 år i et hektisk og svært variert arbeidsliv – er å være i gang og å få noe gjort, selv om ikke prosjektene alltid er så store. Og etter vel utført arbeide er det alltid godt å hvile ut, særlig om man er fornøyd med resultatet. Man akkurat nå var det ikke tid for slikt, men derimot tid for å komme i gang og for å få arbeidet utført.

    

Slik så båten ut før jeg begynte. Men i praksis var den for det meste som på bildet til høyre/nederst, grå og skitten, og slett ikke noe vakkert syn. Det våger jeg å si nå, etter at den ble lakkert på nytt. Om man forstørrer bildet, er det tydelig at det er en dyp, brun farge på overbygget. Dette er fordi jeg lyktes med å polere det der. Men da jeg prøvde å polere underskroget ble det bare verre, og totalt mislykket. Det var av den grunn jeg valgte å slipe ned og å lakkere hele båten

Da den var ny i 1985 og fargene var friske, var den nok en vakker båt. Slik skulle de være da, for disse to fergene var selve kjennetegne for alle Nord-West 740 og Nord West 900-båtene. Men etter over 35 år ute under absolutt alle tenkelige værforhold og falmet av mye sol, var det ikke mulig å holde brunfargen vakker, hvor mye man enn skulle ha prøvd. For straks etter første sjøsprøyt var den like grå – og lite tiltalende. Nei, sa en av våre sønner: “Lakker hele båten på nytt, så skal du se at du får en nesten ny båt”. Vi diskuterte litt fargevalg, og ble enig om at jeg i alle fall ikke skulle lakkere den i de samme fargene som tidligere. Og heldigvis var begge fargene utgått, det fantes ikke fargekoder for dem.


Hvem for å hente utstyr og til Fargehandelen for å planlegge og å kjøpe grunning, pensler, ruller etc.

Jeg dro hjem for å hente slipemaskiner, skjøteledninger, høytrykkspyleren og alt annet som jeg hadde behov for å komme i gang. Deretter dro jeg til Fargehandelen for å få tips om prosedyrer, grunning og alternative lakker jeg kunne bruke. Jeg kjøpte inn 2-3 spann med Jotun Vinyl Grunner, ruller, pensler og slipepapir. For det vi i alle fall ble enige om, var at det var den grunningen jeg skulle bruke. Og innen 1-2 timer etter at jeg dro fra Alta båthavn, var jeg tilbake ved båten, og da var slipinga i full gang. Jeg fulgte anbefalingene av Jotun i videoen nedenfor. Slipingen gikk relativt hurtig unna. Det som tok mest tid, var sparkling og sliping av sår og riper, teiping og tildekking med plast. Til selve påføring brukte jeg egnede pensler og kvalitets ruller fra Jotun. Jotun Vinyl Grunner er lett å påføre og flyter lett, bare ikke temperaturen synker for lavt. Da erfarte jeg at det hjalp godt å ha spannet oppbevart på et godt oppvarmet sted, og bare ta ut den mengde som trenges for en noe kortere tid. Og selvsagt også å bruke anbefalt tynner.

Slik bildet ovenfor viser, har jeg kommet litt i gang, og jeg hadde påført grunner på deler av skroget. Først tenkte jeg å lakkere bare det feltet under fenderlistene som jeg her har grunnet grått, og å la resten av underskroget være slik det var originalt. Men straks jeg – i samråd med en av våre egne “designere” – bestemte meg for fargevalgene, ble det avgjort at absolutt hele båten skulle slipes ned og lakkeres helt på nytt, fra vannlinjen og opp. Og slik ble det også!

Så da var det ikke annet å gjøre enn å fortsette med å slipe og å påføre primingen. Etter at hele båten var sparklet og slipt, ble primingen påført i to strøk, pluss to påføringer med Jotun toppstrøk. Kanskje vel mye, tenker kanskje noen, men dette var det som Jotun anbefalte.


Valg av farger på toppstrøkene

Vår Nord West 740 er en 1985 modell, uansett om vi lakkerte den opp. Det som derfor ble klart for oss, var at det ikke var klokt å satse på noen av de helt topp moderne fargerne. Det skulle ikke ha passet inn med helheten på vår båt. Vi har selv eid feriehus i Karleby-/Jakobstadregionen siden 1986, og som båtinteressert kjente jeg godt til fargevalgene til Yamarin, Finnmaster og Flipper. Jeg har alltid likt deres enkle, men tidløse farger, og fikk også støtte for mitt syn av mine “konsulenter”. Via nettsøk på deres egne hjemmesider, fant jeg fram til hvilke fargekoder de benyttet. Men dette varierte selvsagt litt etter hvilke båttyper og årsmodeller det var snakk om. Så konferert jeg med Fargehandelen om hvilke av disse fargene de kunne blande. Så dermed begrenset  fargevalgene seg til hvilke fargekoder de kunne blande her i Norge. Hadde jeg derimot vært på plass i Finland og selv tatt kontakt med noen av de mange båtprodusentene der, hadde jeg ganske sikkert fått langt flere valgmuligheter. 

De to fargene som jeg til sist valgte, var RAL 5011 Steel Blue og Traffic White RAL 9016, farger som bl.a. Finnmaster bruker på sin Finnmaster 7050. Jeg benyttet Jotun sin basisfarge, mens Finnmaster helt sikket benytter en finsk basisfarge. Så litt nyanseforskjell er det helt sikkert, det er nok ikke til å unngå. 


Nord West 740, slik den ble seende ut etter lakkeringen

          

For de aller fleste er det nok ikke veien fram til målet som er det viktigste, men selve sluttresultatet. Derfor skriver jeg kort, og tar heller ikke med detaljer eller for mange bilder. Bildet til venstre/øverst viser hvordan båten så ut før lakkeringen. Så kan enhver selv vurdere hvordan de synes båten ble seende ut etter lakkeringen. Ble det slik en av våre sønner som har øye for design sa til meg: “De skal se at du får en nesten ny båt!” Ja, det har faktisk flere i båthavna sagt til meg. Og selv er jeg etter forholdene godt fornøyd med totalresultatet, tross alt. Men egentlig ville jeg nok ikke anbefale noen å lakkere båten så sent på høsten som jeg gjorde. Selv om dagtemperaturen var rimelig høy, var kveldene kjølige. Faktisk registrerte jeg temperatur litt på minussiden en tidlig morgen når jeg kjørte gjennom Aronnes. Ifølge Jotun kan man faktisk lakkere to strøk på en dag, men det kunne ikke jeg. Jeg lakkerte alltid det ene strøket da temperaturen var på sitt høyeste og all dugg var fordampet, samtidig som lakken rakk å tørke før det ble for kaldt. Og ved en slik balansegang lyktes jeg.

Selv om lakken tørker på overflaten, er den absolutt ikke gjennomherdet. Så dermed er den også mye svakere for mekaniske belastninger fra f.eks. fortøyningslinene som gnikker mot skroget, belastning fra skarpe gjenstander som spade, kost o.l.  Så jeg regner nok med at jeg til sommeren 2022 må ta en lett sliping av deler av overbygget, og gi det et nytt lag med Traffic White RAL 9016. 

Det var absolutt ikke så mye arbeid å slipe ned, å grunne og å lakkere båten som man skulle tro. Dessuten ble det mye billigere enn hva man skulle kunne forestille seg. Vel gikk det med 20-22 liter grunning og maling til de to toppstrøkene. Pluss noen ruller og pensler, noen par gummihansker, litt slipepapir etc. Tar jeg litt grovt i, kommer totalkostnaden på maks 7000-8000 kroner. Og det synes jeg var en god investering. 

Alt dette gjorde jeg helt alene i løpet av en kort arbeidsuke. Men det som er interessant, er at da jeg slippsatte båten, hadde jeg absolutt ingen planer om å lakkere båten, jeg skulle nemlig kun ta service på propellanlegget. Og i løpet av en og samme uke – eller muligens en dag over en uke – ble begge arbeidsoppdragene gjort unna!


Krav til ny båt da jeg i 2011 byttet fra Viksund 800 til Nord West 740

Da jeg i 2011 skulle kjøp ny båt – etter å ha eid en Viksund 800 sammen med en av våre sønner – stilte jeg visse krav som måtte være oppfylt: Båten måtte ha en rimelig ny og lite brukt dieselmotor, og være rimelig i drift, helst en Yanmar. Jeg ville ikke ha hekkaggregat, siden det er for tungt å ta service på det alene, det fikk vi erfare med vår Viksund 800 . Jeg skulle ha en kjølbåt , siden det etter min erfaring er ubrukbart å fiske med en helplanende båt, den flyter bort fra fiskegrunnene som en kork . Og den skulle ha rett aksling, helst med sluregir. Men det siste fikk jeg dessverre ikke. Så måtte den være en pålitelig og trygg og god båt som tåler de rimelig tøffe vær- og sjøforholdene vi ofte møter på Altafjorden og på turer til Sørøya, Loppa og i Vargsundet.

Vår båt ble hentet fra Frøya ute på Hitra, og hadde bestått prøven i møte med storhavet med god margin. Dessuten fant jeg mange Nord West 740 til salgs i Lofoten-området og flere steder på Vestlandet hvor det virkelig er tøffe og krevende havforhold. Og alle jeg var i kontakt med, trakk fram de gode sjøegenskapene båten har, sett i forhold til at det er en relativt liten båt. 

Neste krav var at alt fikk ikke være helt komplett eller ferdig utført med alt som trengtes, for da ville jeg ikke ha noe å sysle med etter 6 år når jeg skulle pensjonere meg. Så på den måte har ikke båten sviktet meg. Men så har jeg også fått båten slik jeg ønsket meg, stort sett. 

Da denne båten ble markedsført, ble den omtalt som en eksklusiv nykommer, en sjøens Mercedes. Konstruktøren Kjell Skarbø etablerte produksjonen i havgapet med Stadthavet som nærmeste nabo. I båtbladet Seilas ble den omtalt som meget profesjonell både i design og finnish.

Da forrige båteier kjøpte båten, betalte han kr. 330.000,- for den. Noen år etter da han solgte den til oss, var prisen betydelig lavere, men fortsatt for høy. Like etter den tid sank prisene på saktegående båter mye, og har holdt seg på samme lave verdi etter den tid. For fra den tid økte inntektene og rentene var lave. Og da var det ikke noe annet en store motorer og hurtiggående motorer de fleste ville ha, særlig gjaldt dette de yngre. Og slik har det vært helt inntil nå.

Min prognose er at dette snart kommer til å snu. Og det som kommer til å påvirke til dette, er markert høyere brennstoffpriser og høyere renter. Jeg er klar over at om jeg i dag skulle selge vår Nord West 740, så ville det nok være med et betydelig tap. Men slikt er det markedsprisene som regulerer. Men det håper jeg at jeg ikke skal måtte gjøre, i alle fall ikke på mange, mange år.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *