15. juni 2024

Nesten 40 år gammel Nord West 740 blir som ny – Noen bilder etter rehabilitering våren 2024

I 2010 kjøpte jeg en Nord West 740 1985 modell. En ny motor, Yanmar 85 HK, ble satt inn år 2000. Den hadde gått kun 650 timer da vi overtok båten. Yanmaren og det lave timetallet var en av grunnene til at jeg valgte nettopp denne båten. Det andre var at Nord West er velkjent for sin meget gode byggekvalitet, og for sine gode og trygge sjøegenskaper. Den tredje årsaken var at jeg hadde lyst på et litt større – eller egentlig –  mange mindre båtprosjekter som jeg kunne sysle med om jeg fikk tid og penger til det, siden jeg etter noen år skulle bli pensjonist.

Bare noen kilometer fra feriestedet vårt i Larsmo i Finland ligger seilbåtfabrikken Baltic Yacht, og av dem hadde jeg flere ganger tidligere kjøpt teak til total innredning av to båter. Den første var en Käldmar 620 som jeg innredet med teak i 1995.

 
Merk: Dette var ikke vår båt, men en tilsvarende.

Den andre var en Enes 25 som jeg bygde helt om, og innredet med teak på begynnelsen av 2000-tallet.

 

Alt av teak til vår Nord West kjøpte jeg også fra Baltic da jeg rehabiliterte den i 2011. Noe teak ble da til overs, og den ble trygt  lagret hjemme hos oss, inne i garasjen. Og denne verdifulle teaken fikk jeg nå fullt ut nytte av.

Nå i vår bestemte jeg meg for å bygge et skikkelig og funksjonelt defrosteranlegg som sørger for at Ebersprächer 4 KW blåser oppvarmet luft mot alle tre frontrutene for å hindre dugging og ising. Dette har alle år vært et stort savn, særlig siden jeg bruker båten året rundt, også på vinteren. Og defrostersystemet synes jeg faktisk at jeg lyktes godt med, det fungerer helt optimalt. Dessuten ble det nesten som et flott møbel som etter mitt syn gjør båten mye mer moderne. Defrosterkassen kledte jeg inn med tynne teakplater, og selve defrosteranlegget har fem rektangulære stenge- og regulerbare utblåsningsdyser på 17 x 2,5 cm.

Samtidig valgte jeg å kle inn den vertikale delen av dashbordet med teak.

Dessuten byttet jeg ut teaken til veggen for det elektriske skapet inne i kabinen slik at det skulle være samme teak over alt. Også det ble jeg fornøyd med, faktisk litt i Nord West-stil.

     

Alt av lakk hadde jeg liggende hjemme i garasjen. Lakken jeg hadde, var Epifranes to-komponent båtlakk. De første tre strøkene lakkerte jeg med klarlakk, og det fjerde strøket med silkematt. Til sist mattet jeg de lakkerte flatene – bortsett fra dørken – med samme pussematte som rørleggerne bruker for å pusse kopperrør, og til sist påførte jeg teakolje. Overskytende olje tørket jeg bort med en lofri klut.

Det eneste jeg måtte kjøpe, var tre tynne hjørnelister fra Biltema, 3-4 små tuber epoxylim og en liten flaske Jotun teakolje, alt til Kr. 1250,-. I tillegg kommer fem stk. utblåsningsdyser til Kr. 150,-per stykke. Hele rehabiliteringen kostet meg ikke mer enn Kr. 2000,-. Så etter min vurdering fikk jeg mye igjen for pengene, faktisk mangedobbelt av beløpet jeg investerte, særlig siden selve renoveringsarbeidet var helt gratis i dette tilfelle. Som bonus fikk jeg brynet meg litt både som “båtbygger” og med lakkering. Et ordtak som jeg lærte som håndverker var at man ikke skal være fornøyd med det man gjør før man selv er fornøyd. Og det er jeg i dette tilfelle! Men de som er proffe fagfolk vil helt sikkert fort oppdage at på grunn av mangel på tilgang på teak og på listverk, har jeg måtte utnytte restene ved å legge inn noen ekstra skjøter.

Noen flere bilder som viser hva som er gjort våren 2024:

 
   
 

 

Alta 30. mai 2024,

Henry Baardsen

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *