15. juni 2024

Nord West 740: Montering av hydraulisk styring og Raymarine Evolution autopilot

Da jeg kjøpte vår Nord West 740, hadde den teleflex-styring. Det fungerte egentlig helt greit, men det var sannsynlig litt slark noen steder, slik at styringen ikke var presis. Originalt var det montert inn rattmontert autopilot, men den fungerte ikke da  jeg kjøpte båten. Jeg hadde samme type autopilot på en Enes 25 som vi hadde. Den fungerte ganske tilfredsstillende, særlig i sørlig retning, men alltid da jeg skulle kjøre til hjemmehavna var den svært ustabilt.

I vår Viksund 800 hadde vi Raymarine 6000 autopilot og hydraulisk styring, men heller ikke den styrte godt i alle kjøreretninger. Da vi solgte denne båten, ble den solgt med. Min erfaring med autopilot i saktegående båter er udelt positiv. Så jeg valgte derfor å kjøpe en rattmontert Raymarine Smart-pilot X-5R  til vår Nord West 740, siden båten ikke hadde hydraulisk styring. Den fungerte den like godt selv om jeg hadde teleflex-styring, og virket ikke å ha noen problemer med å styre båten, selv i dorgefart.  Men heller ikke den styrte godt, selv om jeg skulle ha klart meg med den. Båten vinglet for mye, uansett hvor mange ganger jeg kalibrerte den. 

     

Monteringen av denne autopiloten var veldig enkel, og det samme var kalibreringen. Allerede under første prøvetur la jeg merke til en svært ubehagelig støy, nærmest en skarp synging hele tiden når autopiloten jobbet. Det var nærmest uutholdelig. Like før dette hadde jeg støyisolert motorrommet, og hadde ennå liggende i båten selvklebende 30 mm isolasjonsplater og sølvtape. Før en time var gått, mens jeg var på sjøen og båten kjørte, hadde jeg allerede isolert motorhuset til rattpiloten. Min erfaring med isolering i rørleggerfaget gjorde denne arbeidsoperasjonen enkel. Støyen ble tydelig redusert, faktisk til å leve med. Resultatet av isoleringen  ble slik bildene nedenfor viser. 

 
Rattpiloten ferdig støyisomert Betydelig mindre støy etter isoleringen Den nye styreklokken er nå på plass
     
     

Bildene ovenfor er fra 2015, og viser barnebarnet og båtkompisen Joel da han var 4 år. På den tiden var han ofte alene med meg på båtturer, uansett årstid og værforhold. Og han storkoste seg alltid på våre felles  turer. Det var virkelig en fin og minnerik tid!


Helt ny autopilot på garantien like før tre år var gått

Den rattmontert Raymarine Smart-pilot X-5R som jeg kjøpte fra Seatronic, hadde tre års garantitid. På en av mine mange turer, streiket autopiloten totalt. Alt blokkerte seg. Muligens var motoren i svakeste laget til over tid å klare å styre en halvplanende båt på godt over 2000 kg. Men den ga i alle ikke noen signaler på det, før den helt plutselig låste seg.  Dette skjedde bare et par uker før 3-års garantien gikk ut. Jeg kontaktet Seatronic, og de bekreftet at jeg ville få reparert den på garantien. Men da måtte den sendes til England. Og etter fullført reparasjon, ville ingen garanti gjelde. Derfor tilbød de meg en helt ny Raymarine Evolution autopilot EV100 med 0,5L hydraulisk pumpe og P70R display helt gratis. Men forutsetningen var at jeg hadde hydraulisk styring. I dag koster en slik pakke Kr. 16.000,-, men har kostet over Kr. 21.000,-. 

 

Send den til meg, så bestiller jeg av  dere alt som trenges for å montere hydraulisk styring, sa jeg!. Og det gjorde de, så etter et par dager var jeg godt i gang med å demontere teleflex-styringen og rattpumpa i båten. Samtidig fant jeg ut hvor jeg skulle plassere den hydrauliske pumpa, og lagde ferdig fundamentet. Før en uke var gått, var jeg godt i gang med å montere rattpumpa, den hydrauliske pumpa, rorkulten. 

  

På bildene ovenfor vises hydraulikkpumpa ferdig montert på fundamentet som jeg lagde. Jeg gjorde det helt enkelt, kun ved å sage til en passelig stor finerplate som jeg hadde liggende, tilpasse underlaget og til sist å lime alt dette fast med Sikaflex. Slik det går fram av bildene, er hydraulikkslangene ferdig koblet, og den elektriske kabelen er plugget fast til hydraulikkpumpa. 

Da den hydrauliske pumpa var montert, lagde jeg en skisse av og bestemte meg for hvilke nipler og tilbehør (t-rør, albuer etc.) som trengtes. Alt dette kjøpte jeg og fikk laget lokalt. 

       

Med bakgrunn fra rørleggerfaget var monteringen en enkel sak. Men noen timer tok det totalt før alt var ferdig. 

 

    

På de to første bildene kan man se styringsdiaplayen P70R ferdig montert. Når man ønsker kursendring, gjør men det meget enkelt ved å vri på et lite hjul på displayet. Forrige høst var jeg på båttur med vår sønn og tre av hans døtre. Det blåste skikkelig friskt både over til Russeluft og hjem, og to av barnebarna styrte båten hele strekningen begge veiene, både uten autopiloten tilkoblet, og ved hjelp av autopiloten. På hjemveien kommenterte den minste jenta på 7-8 år: Det er mye lettere å styre båten med det lille rattet enn med det store!

Min erfaring med Raymarine Evolution autopilot er meget positiv. Monteringen var enkel, alt var bare Plug&Play, foruten tilkobling av pluss og minus. Det var absolutt ikke noe behov for kalibrering, alt fungerte perfekt fra førsteprøvetur. Det tre-akslede kompasset gjør at autopiloten styrer nesten helt bent, og like godt i alle himmelretninger. Særlig når jeg er alene på sjøen, har jeg utrolig stor nytte av autopiloten. 

Det er nå ganske mange år siden jeg monterte denne autopiloten, og jeg har brukt den mye, både på korte og lange turer. Men min erfaring er at  den etter hvert bare styrer bedre og bedre, slik Raymarine selv sier i sin reklame: “Hemmeligheten” ligger i den nye EV sensor- og computerpakken. Så snart du bruker den vil piloten begynne å “lære seg selv” hvordan den best mulig styrer din båt”.

Det andre jeg virkelig har grunn til å takke Raymarine og Seatronic for, er at var så heldig å få den helt gratis, ferdig levert hjem klar for montering. 


 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *