19. juni 2024

“Veien i Lammets spor” – bokomtale

Jeg var i går innom Allkristen bokhandel i Karleby for å se om jeg kunne finne god og oppbyggelig kristen litteratur. De selger både nye og gamle bøker, hovedsakelig kristen litteratur. I årenes løp har jeg funnet mange “perler” der, som for meg har blitt til velsignelse og oppbyggelse i troslivet. Det er slik at når noen har gamle bøker som de vil bli kvitt, men som de ønsker andre skal få glede av, så fører de dem til denne bokhandelen. Det er ikke bare jeg som er ute etter slike “åndelige skatter” som ikke lengere er til salgs, men også mange andre. Så derfor gjelder prinsippet “først til mølla”.  I går fortalte jeg til den kristne bokhandleren – en som jeg kjenner – at jeg som oftest bruker å sende en bønn til Gud om at jeg skal finne en eller flere av disse “verdifulle perler”,  slik jeg mange ganger tidligere har funnet. Men så sier jeg til han: “I dag fant jeg ikke noe”. Så tar han fram en pose som en kunde nylig hadde kommet inn med, og rekker meg en bok som han anbefalte til meg. Bokens tittel var “Tie Karitsan askeleissa”, og er skrevet av  Georg Steinberger. Han ble født i 1865 i en liten landsby i de bayerske Alpene. Han vokste opp under vanskelige forhold og i fattigdom sammen med sin mor og sine søsken. Først arbeidet han som omreisende skomaker. På en av sine reiser møtte han på kristne og blev selv en kristen. Senere gikk han på bibelskolen til Pilgermisjonen i St. Chrischona i Basel i Sveits. Deretter begynte han å forkynne evangeliet for de fattige i Sør-Tyskland. Etter det ble han pastor og sjelesørger i et “hjem for mennesker i nød”  i Zurich, som egentlig var et asyl. 

Mye mulig har boken fantes på norsk, for Ole Hallesby skriver i bokomtalen” i  1915:

“Av oppbyggelsesbøker kjenner ingen som jeg har lest om igjen så mange ganger. Den er i en sjelden grad mettet med det evige livs ord. Gjennom årelange, svære lidelser var det forfatteren  lærte å se Frelserens lammeskikkelse og å gå “Veien i Lammets spor”.

Også etter min vurdering, er boken vel verd å lese. Georg Steinbergers livsmotto var ordene i Åp. 14:4: “De som følger Lammet hvor han går”.  For meg er det utrolig at en så ung mann, som dør i en alder av bare 38 år, han lært så mye ved å vandre i etterfølgelse av Guds Lam, og i hans fotspor. Derfor ønsker jeg etter hvert å oversette boken, slik at også flere skal kunne få glede av den.

Boken har følgende inndeling:

 1. VEIEN I LAMMETS SPOR
  1. Veien i Lammets spor er først og fremst en banet vei
  2. Veien “i Lammets spor” gir oss en  fred som varer; der finner vi hvile
  3. Ved å vandre “i Lammets spor” vil vi kunne bære frukt for himmelen
  4. Den som vandrer “i Lammets spor” vil føre til seier
  5. Veien “i Lammets spor”  er  den eneste vei som fører til herligheten
 2. DESS LYS ER LAMMET (Åp. 21:23)
  1. Lammet lærer deg å elske
  2. Lammet lærer deg å tjene
  3. Lammet lærer deg å være ydmyk
  4. Lammet lærer deg å fornekte deg selv
  5. Lammet lærer deg å være stille
  6. Lammet lærer deg å lide
  7. Lammet lærer deg lydighet
  8. Lammet lærer deg å stole på Gud
  9. Lammet lærer deg å arbeide
 3. HOVEDMÅLET FOR VEIEN
 4. HAN SOM SKAL KOMME

Henry Baardsen,
Alta

 

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *