29. mai 2024

Salmedikteren Asaf

Salmedikteren og levitten Asaf står oppført som forfatter av 12 av salmene i Salmenes Bok. Foruten David er det han som har skrevet flest salmer. Det var han som ledet tempelmusikken på kong Davids tid. Han var stamfar til en stor sangerfamilie, og av dem var de 128 som vendte tilbake fra fangenskapet i Babel. Det mest kjente bibelverset som Asaf har skrevet, er kanskje det som iblant har blitt kalt for himmelens nødnummer, og det er 5015. Det nummeret er viktig å huske på, og det lyder:

  • “:… kall på meg på nødens dag, så vil jeg fri deg ut, og du skal prise meg”, Sal 50:15.

Asaf og de andre, bl.a. hans sønner,  som han ledet i tempelmusikken, var svært musikalske. I tillegg til at de sang, spilte de på mange instrumenter. Det nevnes kobbercymbler som de slo på, harper, sitarer og trompeter. Disse instrumentene ble brukt til sangen i gudstjenesten.

Asaf hadde en sterk gudstro. Selv om han opplevde stor trygghet under Guds beskyttelse, kjente også han på sterke fristelser om å vende Gud ryggen, særlig når han så hvor enkelt og bekymringsfritt livet virket å være for de ugudelige. Men når han fikk se hvordan de en gang kommer til å gå med de gudløse, takket han nei til å bytte ut livet med Gud med gledene som verden kunne gi. Derfor sier  han de kjente ordene: 

  • “Men jeg blir alltid hos deg, du har grepet min høyre hånd. Du leder meg ved ditt råd, og deretter tar du meg opp i herlighet”,  Sal 73:23-24.

Vil du høre mer om Asafs liv, kan du lytte til andakten nedenfor (12 min.).

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *