15. juni 2024

Ny kalesje og nylakkert teak i vår gamle Nord West 740

For 9,5 år siden la jeg nytt teak-dekk i vår Nord West 740. Selv om det var første gang jeg gjorde en slik jobb, ble jeg rimelig godt fornøyd med sluttresultatet. Jeg var så heldig å få kjøpt teak via en kjenning som da jobbet på Baltic Yachts i Bosund for en rimelig penge. Dessuten fikk jeg verdifull veiledning i hvordan jobben skulle utføres fra A-O, så da var det ingen unnskyldning for ikke å gå i gang. Onkel min var møbelsnekker, og på hans snekkerverksted tilbrakte jeg mange timer i min barndom- og ungdom, og det var finsnekker jeg ønsket å utdanne med til. Så litt basisundervisning fikk jeg også der. 

Det var i 2014 jeg la teakdørken som jeg behandlet med XtreemCoat. På den tiden var det ikke utviklet heftegrunn, i alle fall var det ingen som informerte meg at det fantes. Muligens av den grunn, men kanskje også på grunn av noe fuktighet i teaken, slapp lakken fra teaken på et par steder. Da jeg i år monterte ny flott kalesje fra Alf Hansen AS, så det ikke så fint ut som det burde, siden også teaken burde slipes med og påføres ny XtreemCoat-lakk. Jeg gikk derfor til innkjøp av 3 L lakk, teakprimer, 1 L heftegrunn og tynner/rensemiddel. Og så var det bare å gå i gang med å demontere alt som kunne tas med hjem og å gjøre så mye som mulig i garasjen hjemme. Og resten av arbeidet utførte jeg i båten.

Slipingen og lakkeringen av teak-dekket gikk rimelig fort, selv om jeg jobbet bare noen timer per dag. På litt over en uke var hele jobben utført. Resultatet kan du se av bildene nedenfor. 

XtreemCoat er ikke den billigste lakken man kan få kjøpt. Men derimot er den ekstremt sterk og holdbar. Normalt skulle jeg ikke trengt å lakkere så snart som etter bare 9 år. Hele lakkpartiet jeg kjøpte inn, koster Kr. 4500,- inklusiv alt. Når lakkintervallene er på 10-15 år, blir det tross alt ikke så dyrt per år. Men det som for meg er det beste, er at lakken tåler belastningen fra fiskeredskap og andre tyngre redskaper uten problemer. Og fiskeblod er lenger ikke noe problem. Det er bare å spyle med vann, og så er teakdørken like fin som da den var helt ny. Og fargenyansen i teaken er nøyaktig den sammen som da jeg for over 9 år siden primet teaken med teakprimeren. Helt utrolig!

Så får lakken herde i fred til over ferien, slik at den oppnår maksimal styrke for minst ti nye års bruk.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *