15. juni 2024

Nytt ferieprosjekt sommeren 2019: Hekken på AL320 måtte forsterkes

Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»

Nytt båtprosjekt: “Forsterkning av hekken på AL320″

  

Slik så båten ut i hekken, da den ble levert fra fabrikk i Norge. Det andre bildet viser sluttresultatet, etter forsterkningen av hekken.

 

 

Dersom man forstørrer bildene, vil men kunne se skrekkene.

Hvem vil vel risikere sine egne barnebarns eller andres liv ved å foreta krevende konkkurransetester med en båt som ikke tåler maks belastning?

Derfor var det bare å hive seg i gang med ennå et nytt båtprosjekt. For å skrote en så sjødyktig og sportslig ungdomsbåt – midt i den tiden når våre barnebarn er i ferd å bli ungdommer – nei, det blir ikke aktuelt! Båten skulle gjøres sterkere og sikrere enn da den var helt ny. Og det lykten absolutt, selv om det krevde mange timers innsats, og en tusenlapp. Hva gjør ikke en båtglad bestefar for sine kjære barnebarn, særlig når man har samme interesse!

 

Jeg dro til et mekanisk verksted, kjøpte rester at to aluminiumskanaler for 15 Euro, og gikk i gang med å lage pappmaler av alle stykkene jeg skulle bruke for å forsterke hekken innvendig, utvendig og stykker som skulle forbinde innvendig og utvendig forsterkning. Og så var det bare å skjære ut stykkene med vinkelsliperen og å tilpasse dem slik jeg ville ha dem. Når dette var gjort, var det bare å vente til uka etter, når det mekaniske  verkstedet hadde lovet å sveise sammen hele enheten.

   

I mellomtiden fikk jeg kjøpt inn nødvendig PP sveisetråd, stor nok elektrisk loddebolt og slipepapir. Dessuten måtte jeg kjøpe aceton. Denne skal påføres like før man sveiser sprekkene. Aceton brukes for å rense plasten, pluss at den fjerner oksidbelegget som alltid vil danne seg på overflaten. Dette kreves for å lykkes med sveisinga. Sveising betyr egentlig sammensmelting at to like materialer, og når sveisinga utføres fagmessig, blir også de sammensveisede delene like sterke som ny. Men før sveisinga, måtte jeg lage gode V-fuger. Med bakgrunn som rørlegger og yrkesskolelærer med sveising som et av fagfeltene, mener jeg å nok praktisk erfaring for å lykkes også med denne sveisinga.

Uka etter kjørte jeg båten til det mekaniske verkstedet, og etter en god times tilpasning og sveising, var hekken på båten mye sterkere enn den noen gang har vært.

Slik ble forsterkninga seende ut fra utside av båten. Hele enheten er sveist sammen av 4 mm sjøvannsbestandig aluminium. Dette gjør hekken skikkelig stiv og sterk, og vil garantert tåle mye mer belastning enn på en ny tilsvarende båt. 

Og slik ser forsterkningen ut på båtens innside. For ytterlig å forsterke hekken, fikk jeg dem til å sveise en ekstra 4 mm aluminiumsplate som er betydelig bredere enn hvor de tidligere sprekkene var. Det var plass til dette, siden tykkelsen totalt ble mindre enn det som motoren er beregnet for. 

Hele denne bunnsolide forsterkinga ble ikke å koste mer enn 115 Euro, inklusiv sveisearbeidet. Så dette prosjektet – prosjekt 2019 – kan jeg ikke være annet enn storfornøyd med! Så da er det bare å ønske barnebarna våre med sine familier velkommen til vårt sommersted i Kärlekavägen – om vi lever og er frisk! For da skal det virkelig bli en skikkelig båtferie, får vi håpe!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *