15. juni 2024

Laging av ny gressplen og planting av frukt- og andre trær på hytta vår på Kärlekavägen 15 i Eugmo

Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»

Inntil for noen få år siden, hadde vi ifølge Larsmo kommune den minste tomta i hele kommunen, bare på 480 m2. Men vi var heldige å få kjøpe ca. 800 m2 av en av våre gode naboer. Men tross det var tomta for liten til å få bygge på i tilfelle brann. Tomta måtte helst være på 2000 m2 der hvor sommerhuset vårt ligger, pga. kommunens reguleringsplan for området.

Slik ble plenen seende ut, da den var ferdig.

Men helt uventet var det en ukjent dame som banket på døra vår og spurte om ville kjøpe tomta av henne som grenset til vår tomt, for det var hun som eide den. Hun hadde arvet den for over 40 år siden, og ville nå selge den. Så dermed var vi berget, og nå hadde vi plutselig 3300 m2 stor tomt.

Det kommer godt med når våre barn med sine familier kommer på ferie et par uker av sin ferie. Da er vi til sammen over 20 personer samlet, og gjerne alle på en gang. Og da er det godt å ha god bred innkjørsel, og god plass til tre campingvogner, men også nok lekeplass til våre 12 barnebarn. Og da er vi alle glade for at utebadstua er nyrestaurert, og hvor der finnes dusj med varmt og kaldt vann, effektiv ny badstuovn for vedfyring, nok ved, vaskemaskin og tørketrommel. Og alle er selvhjulpen!

Slik disse bilder ovenfor viser, var det en gammel vei som gikk like utenfor vår lille tomt. Slik var det fra vi kjøpte huset i 1986 og i 30 år, helt fram til i 2016. Da syklet, gikk og kjørte vi og andre 6-7 meter fra vår inngangsdør. Og mellom veien og vårt hus var det en grøft, med alt som det førte med seg. På motsatt side av veien var det en åker som en bonde høstet. Nå har vi lagt grøfta i rør, fylt over med matjord og sådd plen over. Nå kan barnebarna springe fritt, uten fare for å falle i grøfta eller bli skitnet ned. Så har vi fjernet veimassene, fylt på med matjord og sådd plen også der. 

 

Her kan man se åkeren som var tidligere. I dag har vi utvidet hyttetomta betraktelig. og plantet en hekk av 40 aronia bærbusker. Dette er fruktbær som regnes som næringsrike, selv om de ikke etter min vurdering smaker så veldig godt. 

Slik man kan se av bildene ovenfor, har vi fått mye større grøntarealer nå enn tidligere, og helt uten biltrafikk. De fire større trærne som vi har plantes, kalles Lindtrær. Disse kan bli opptil 20 meter høye. Men selv om tomta vår har blitt mye større, er det fortsatt god plass til 3-4 biler og campingvogner på tomta.

  

På det første bildet står vårt lille barnebarn Isak og betrakter den nyplantede hekken. Selv om den ble plantet bare for 2-3 år siden , er den allerede større enn han. På de andre bildene ser man parkeringsplassen for kjøretøy. Den kunne med fordel ha vært nye større.

Det er ikke så helt sjelden at det på kort tid kan komme relativt mye regn i Österbotten.

Når det regner så mye som det gjør på videoen ovenfor, må vannet kunne dreneres bort snarest mulig. Ellers blir det fort for bløtt for bilene og campingvognene ute på åkeren. Vi har gode grøfter rundt hele huset og langs veiene, så disse drenerer vekk regn- og overflatevannet effektivt.

Men i forbindelse med at vi lagde ny plen, var det behov for å ha både gravemaskin, hjullaster og lastebil i arbeid.

    

På bildene ovenfor ser vi gravemaskinen som gravde dreneringsgrøfta, men som egentlig gjorde hovedparten av arbeidet med å lage ny og større plen. På det siste bilden er plenen allerede sådd, og Lind-trærne er plantet.

 Siden vi allerede hadde gravemaskin på stedet, benyttet vi anledningen til å grave en 90 meters lang og ca. 90 cm dyp dreneringsgrøft 3-4 meter på yttersiden av hekken som vi plantet, slik at det ikke skal bli for bløtt for kjøring med biler og tunge campingvogner. Foreløpig ser det ut til at drensgrøfta er relativt effektiv.

    

På begge bildene ovenfor kan man se den 160 mm drensledningen komme ut i grøfta. Ved å dobbelklikke på bildet, vil bildet forstørres mye, og da vil drensledninga vil bli bedre synlig. 

For å lette innkjøringa med bil og lange campingvogner, gjorde vi innkjøringa dobbelt så bred som den tidligere var, eller 12 meter. Under innkjøringa hadde vi lagt et 500 mm og 6 meters langt  trommelrør, men siden innkjøringa  nå ble gjort dobbelt så bred, måtte det ytterlig et trommelrør til, slik bildet ovenfor viser.

Slik ser utvidelsen av plenen ut nå, etter at plenen og plantene har begynt å vokse. Det var litt arbeid med prosjektet og det kostet en god del, men vi mener selv at vi gjorde en god investering.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *