29. mai 2024

Skikkelig langturstesting av sjøenenskapene til vår lille “sportsbåt” – en AL320

Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»

I 2005 kjøpte jeg en liten, men svært sjødyktig plastbåt, en AL320. Med den har jeg tatt svært mange fine sjøturer i Alta og omegn, og etter hvert i Larsmo skjærgård med omegn. Av personlig sikkerhetsutstyr har jeg Standard Horizon VHF, Fist Find personlig nødpeilesender som er koblet opp mot Hovedredningssentralen, redningsvest, overlevelsesdrakt og mobiltelefon med Navionics sjøkart og RS Safe Trs som kan brukes enten bare i Kun sporing-modus eller i Seilingsplan-modus.

Ovenfor kan man se AL320 med forsterket hekk  slik at den er klar for nye og tøffe ekspedisjoner under relativt krevende forhold.

På en 150 km lang  testtur med vår lille, sjødyktige båt på 3,20 m – Strekningen Alta -Talvik – Øksfjord – Sør-Tverrfjord- over deler av Lopphavet – Sørøysundet – Sørfjord – Nordfjord – Rognsund – og tilbake til hjemmehavna i Alta i løpet av en kort, men svært opplevelsesrik dag. 

En gang kjørte jeg først fra hjemmehavna Alta Båthavn til Talvik og derfra til Øksfjord. Dette er en strekning på ca. 30 nautiske mil. Derfra kjørte jeg videre til  Sør-Tverrfjord, over indre deler av Loppa hav og inn i Sørøysund i retning mot Hammerfest. Først helt inn i Sørfjord, deretter innerst inn i Nordfjord og så inn Vargsundet. I Norfjord sier en lokal fisker til meg: “Nå blir det dårlig vær!”  Og han rakk knapt å si det, før det begynte å øsregne og å blåse friskt, men heldigvis hadde jeg med sørvest og regnklær. Heldigvis tok det ikke så lang tid før jeg var kommet til Pollen, slik at bølgene ikke rakk å bli så veldig store. Men jeg fikk virkelig testet sjøegenskapene til min AL320. Jeg vurderte å søke nødhavn i Korsfjorden, men valgte heller å bli liggende i le bak øya Mjånes ved Store Kvalfjord for å vente litt på været. Men jeg kom meg heldigvis hjem i god behold, dog noe mørbanket etter all hoppinga på bølgene. Da hadde jeg tilbakelagt en strekning på minst 80 nautiske mil, eller på i underkant av 150 km. Ikke verst alene i en båt på 3,2 m, og i forholdsvis urolig sjø, slik det denne gangen var i Rognsundet og mellom Kvalfjord og Alta. 

Hopping i hekkbølgene etter Nefelin-båten
På den tid var våre gutter bare tenåringer, og de stortrives med å hoppe i kjølbølgen som kom etter Nefelinbåten. Jeg hadde først en 10 HK påhengsmotor, men når bølgene var store og jeg kjørte i retning mot bølgene, hadde den problemer med å komme seg opp i plan igjen, etter at jeg måtte slakke ned når bølgene ble for store. 

Bytte av motor fra 10 til 18 HK
Derfor byttet jeg til en Tohatsu 18 HK, og den krefter godt, kanskje i meste laget. Båten er laget i helplast av plastmaterialet  Poly Propylen, som forkortet kalles PP, det samme som benyttes i sorte vannledningsrør. Båten er kun 3,2 meter lang, med en skrogform som krever forholdsvis stor motorkraft.

Bildene ovenfor viser hvordan skrogfasong AL320 har

Båten er godkjent for maks 15 HK, så min motor er nok i største laget, det må jeg innrømme. Man behøver ikke å ta i bruk all motorkrafta, altså mer enn 15 HK. Men det er godt å ha reservekrefter noen ganger når det er påkrevet.

Sprekkdannelser i hekken – OBS! OBS!
Etter lang tids bruk fikk båten sprekkdannelser i hekken. Jeg sveiste fast sprekkene med PP sveisetråd og varmuftpistol, men det holdt bare noen år. Etter hvert ble båten lite brukt i Norge, så jeg bestemte meg å ta den med til feriehytta vår i Finland i mai 2019. Vi har en annen liten båt der, en Terhi Absia 405 med 15 HK Honda som bare går og går. Men etter min erfaring er AL320 mye tryggere i sjøen, selv om den er 0,65 m kortere. Begge båtene går omtrent like fort, i ca. 20 knop. Men når det gjelder sjøegenskapene, er jeg ikke det minste tvil om at AL320 er tryggere og tar sjøen betydelig bedre.

 

En kommentar til “Skikkelig langturstesting av sjøenenskapene til vår lille “sportsbåt” – en AL320

  1. Hej,
    Jeg er også den glade ejer af en AL320. Jeg sejler i dag med en 5 HK Yamaha motor, men trænger noget større. Kan båden plane med en 8 HK eller skal man op i 15 HK?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *