18. juli 2024

Guds eget navn, “Herren” – JHWH >Jahve – “Jeg er den Jeg er” – ego eimi

Jeg har forsøkt å finne litt ut når det gjelder ulike navn som Gud er nevnt med i Bibelen. JHWH, eller som navnet lyder vokalisert, er Jahve, som betyr Herren. På norsk betyr det også “Han er“, som i 1. pers. entall er “Jeg er“, eller “ego eimi” på gresk. I 2 Mos 3: 13-14 spør Moses av Herren hva hans navn er, og Gud svarer: ”

“Jeg er den Jeg er“.  Og i vers 15 sier han: “Dette er mitt navn til evig tid.Det skal de kalle meg fra slekt til slekt”.

Dette Herrens navn er identisk med hva Jesus selv bruker mange ganger om seg selv. Er det da noe rart at Jesu egne disipler kalte ham for “Herre“, og også holdt Jesus for å være Gud. Kristne har i alle tider holdt Jesus både som et sant menneske og som en sann Gud, noe også de apostoliske trosbekjennelsene er helt entydige på.

Selv om jeg aldri har tvilt på dette, er jeg ennå mer overbevist om at de har rett i dette, særlig etter å ha satt meg mer grundig i hva Bibelen selv lærer om disse lærespørsmål. Følg gjerne linkene under, og la Guds Ord også få overbevise deg i disse spørsmål.

  1. Jesus er Herre og sann Gud
  2. JHWH er Herren. Hans navn er “Jeg er”/”Jeg er den Jeg er” (2 Mos 3:14). Dessuten sier Jesus ved flere anledninger: “Jeg er” – Navnet over alle navn – som gir til kjenne at Jesus er Gud
  3. Jesus, skaperen av alle ting, Alfa og Omega, begynnelsen og enden
  4. Syv ulike JHWH-navn på Herren, og hvordan de ble oppfylt på Herren Jesus Kristus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *