29. mai 2024

Gud gir Sin lov i deres indre og skriver den på deres hjerte. Det betyr: Guds kjærlighet er utgytt i våre hjerter. Dette er “Kristi lov” og “oppfyllelsen av Mose lov”.

Kilde: Roomalaiskirjeen luento, s. 59. Valitut teokset 1,15-371. Suom. Pentti Aalto ja Mauri E. Lehtonen. Porvoo 1958 (WSOY). – Epistola ad Romanos. Die Scholien, 15xx = eri vuosilta (WA 56,157-528).

Oversatt fra finsk av Henry Baardsen

 

Jeg (Luther) har forstått det slik at når det står «Jeg skal legge Min lov i deres indre og skrive den på deres hjerter» (Jer 31:33)», så menes det nettopp det samme som Paulus skriver: «for Guds kjærlighet er blitt utøst i våre hjerter ved den Hellige Ånd», Rom 5:5. Dette er egentlig «Kristi lov» og «oppfyllelsen av Mose lov»…

 

Når det derimot står at «lovens gjerninger er skrevet», betyr det kun at man har ytre «kjennskap om lovens gjerninger». Dette betyr at man kun kjenner «bokstavens lov» og har kjennskap bare om ytre gjerninger som skal gjøres. Men dette betyr ikke at man har mottatt nåden, slik at man ved den kan gjøre (det loven byder). Og derfor må de som ikke har noen annen lov enn «lovens gjerninger som er skrevet i hjertet», leve under «dødens lovs bokstav».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *