18. juli 2024

Du vet ikke hva en læstadianer er, sa en elev til meg

Hva var egentlig en Alta-læstadianer?

Jeg har vært lærer i videregående skole fra 1984 til 2017, og har fått høre mange ulike definisjoner av ungdommene på hva de oppfatter som en ekte læstadianer. Siden ingen av dem kunne se til hjertet, behøvde de ytre kjennetegn, og det mente de at de fant.  Vel hadde de store problemer med å kunne identifisere hvem som var læstadianere av guttene, men jentene derimot var det enkelt med. For de brukte jo aldri samme slags bukser som de andre jentene på sin alder, selv om de iblant kunne bruke joggebukser. Og dessuten hadde jentene flere andre ytre kjennetegn også, påstod de.

En gang på 2000-tallet ble jeg bedt om å holde en undervisningstime om læstadianismen i en almenklasse på videregående skole.  De hadde religionstime, og de ulike menighetene fikk tilbud om å komme for å fortelle om sin hjemmemenighet og deres virksomhet.

Jeg  hadde forberedt meg grundig med bl.a. bilder fra ulike storforsamlinger stort sett fra hele vekkelsens virksomhetsområde, og om hva som er kjernesaker når det gjelder tro og bekjennelse. Jeg viste bilder på storskjerm fra storforsamlingene og fra misjonsarbeidet som vår gren av  vekkelsen driver i Nord-Vest Russland, i Estland og i Guatemala, og de fikk dessuten presentert ulike menigheters hjemmesider på nettet.

Da sier eleven til meg noe slikt: “Du vet ikke engang hva en læstadianer er. For jeg har gått i samme klasse som flere av dem i mange år, og vet det derfor mye bedre enn deg hva det er! Så slik du fremstiller læstadianere,  (og sikkert ut fra hva han så på noen av bildene som jeg viste klassen), så er de ikke læstadianere.  For jeg vet mye bedre enn deg hva en læstadianer er!”.

Hva skulle jeg egentlig si? Har vi vært med på å skape et feil bilde blant bygdefolket hva en rett kristen egentlig er? Og er det ytre saker som skal være kjennetegnet? Vil Jesus kjennes ved slikt når han kommer tilbake?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *