15. juni 2024

Læstadianske kristne i Hammerfest fra 1850 og litt ut på 1900-tallet

For de fleste av oss er det ukjent at den læstadianske vekkelse spredde seg til Hammerfest og Kvalsund i noen særlig stor grad. For min egen del kan jeg minnes flere fra de områdene som brukte å bo hos oss årlig i min barndom og min ungdom når vi hadde storforsamling eller ved andre anledninger. Men at det hadde vært en av de største menighetene der og at de var såpass aktive og hadde så utrolig mange egne predikanter, var helt ukjent for meg helt inntil for relativt kort tid siden.

4 tanker om “Læstadianske kristne i Hammerfest fra 1850 og litt ut på 1900-tallet

 1. Hei!
  Isak Teppola var bror til min tipp-tipp oldefar, som het Johan Isakson Teppola. Hans sønn Harald Teodor Teppola byttet senere navn til Johansen, som er familien min sitt etternavn i dag. Jeg har lett lenge etter historiske kilder og dokumenter som kan fortelle noe om livene de levde, og lurer derfor på om du vet noe mer enn det som er skrevet i denne artikkelen? Eventuelt om du kunne hjulpet meg med å finne kilder hvor jeg kan lese mer?
  Mvh. Sunniva Johansen Haugene

  1. Hei Sunniva!

   Jeg er en fjern slektning til en som heter Johan Isakson Teppola, f. 9.12.1845. Kan det være den samme person som er din tipp-tipp-oldefar? Men jeg kan ikke se at han hadde en sønn som hette Harald Teodor? Jeg er også en fjern slektning, 6-menning, med Isak Ragnvald Teppola, f. 5.4.1874. Han var sannsynligvis sønn til Johan Isakson Teppola, f. 9.12.1845. Isak Adamson Teppola, f. 29.8.1923, er av samme familie. Han var født i Alavojakkela litt nord for Torneå, og flyttet til Lyngen i 1853, og derfra til Hammerfest i 1861. Han døde 18.5.1890. Han var predikant i den læstadianske vekkelse fra 1860-tallet og som leder for predikantene i Hammerfest fra 1870. En dame som hette Amanda Johansen fra Hammerfest har fortalt dette. Var hun også din slektning, siden din slekt tok etternavnet Johansen. Henne skulle jeg ville vite mer om.

   Med vennlig Hilsen Henry Baardsen

 2. Hei.
  Mitt navn er Unni Elisabeth Eriksen. Jeg har grunn til å tro at den Anna Kaisa du skriver om i artikkelen “Læstadianske kristne i Hammerfest fra 1850 og litt ut på 1900-tallet” var søsteren til min oldemor. Trolig het Anna Kaisa Johannesdotter som ugift, muligens ble også slektsnavnet Huru brukt. Hvis det stemmer var hun født i 1827, og kom til Norge sammen med sine foreldre – mine tippoldeforeldre. Jeg og en annen slektning av meg forsøker å pusle sammen et bilde av slekten vår. Kan du hjelpe meg med flere detaljer rundt Anna Kaisa? Jeg håper det er greit at jeg spør.

  1. Hei, Unni!
   Det jeg har skrevet om Anna Kaisa, fant jeg i et historisk dokument jeg har fått tilgang til, og som på 1930-tallet ble skrevet av en finsk historiker som hette Marttti E. Miettinen. Han var bl.a. i Hammerfest og intervjuet finske og svenske innvandrere, så det er han som forteller om henne. Når jeg får tid, skal jeg se om jeg finner noe mer ut om henne, så kan jeg informere deg. Jag kan også prøve å søke litt i andre kilder. Har du noen andre opplysninger om hvem hun var gift med og om andre personer rundt henne, blir det lettere å finne ut av det, f. eks. navnet på din oldemor etc.

   Henry

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *