18. juli 2024

Hvordan takler du verbale angrep?

Verbale angrep fra sjef eller kolleger kan være utfordrende. Heldigvis finnes det måter å håndtere dem på.
Kilde: karrierelink.no

Verbale angrep er ofte ikke til å unngå. Hvordan du takler dem er for øvrig helt opp til deg selv. I følge psykolog John Berglund handler det om hva du lar det bety for deg. – Det er aldri det som skjer der ute som avgjør det som skjer med deg. To personer kan oppleve nøyaktig det samme og takle det på to vidt forskjellige måter. Vår reaksjon er derfor alltid subjektiv. Alt handler om deg selv og hva du lar noe bety for deg, sier han. Berglund har doktorgrad i forebyggende medisin og mange års erfaring i konfliktbehandling, stressmestring og psykososiale relasjoner. Her er noen av rådene hans for håndtering av verbale angrep.

Du avgjør hva noe skal bety
Noen går rett i forsvar hvis de blir angrepet verbalt. Andre går ned for full telling og blir liggende som et såret offer. I begge tilfeller er det rom for endring. Berglunds råd er å ”fryse” situasjonen et øyeblikk og spørre deg selv hva som nettopp skjedde. Gi deg selv en liten tenkepause og spør deg selv hva du vil la det bety for deg. – Dette åpner opp for en alternativ respons. Du har selv privilegiet å velge hva det skal bety for deg. Du kan for eksempel velge å ikke la det bety noe i det hele tatt. Eller du kan takke ham for ærligheten og si at du er glad personen påpekte et vekstområde i deg som du kan jobbe med, sier Berglund.

Vit din selv-verdi
Hva du lar noe bety for deg avhenger i stor grad av ditt eget selvbilde. – Hvis budskapet inni deg er ”jeg er ikke noe verdt”, vil alt du hører fra andre bli farget av dette, sier han. På den måten kan kommentarer og tilbakemeldinger bli både feiltolket og overdrevet i negativ retning for å bekrefte det indre lave selvbildet. En person med god selvtillit kan for øvrig høre de eksakt samme meldingene og reagere helt annerledes; kanskje takke for innspillet, si seg uenig eller bare le av det. Vær derfor bevisst din egen verdi og behandle deg selv deretter. Hvis du behandler deg selv pent, vil du ikke tillate noen å behandle deg dårlig.

Tillat deg å være deg selv
Berglund råder til å være aktiv i forhold til angrepet. Det betyr at du bør velge hva du vil at angrepet skal bety for deg, og hvordan du vil reagere. Forutsetningen for å greie dette er imidlertid at du tillater deg selv å være den du er, det vil si, føle, tenke, mene og tro det du gjør. – Dette kalles en psykologisk juridisk legalitet, det å ha lov til å være seg selv, sier Berglund. Blir du passiv gjør du deg selv til et offer. Berglund forteller at passive mennesker ofte vil oppfatte alle budskap som ordrer og adlyde, som om de ikke selv hadde et valg. Folk med en aktiv holdning vil i stedet ta det som invitasjoner som de kan velge og si nei til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *