19. juni 2024

Bare noen få klarer å gjenkjenner personer som har personlighetsforstyrrelse

Kilde: Terve mieli – terve usko (Et sunt sinn – en sunn tro), av Raimo Mäkelä
Oversatt fra finsk av Henry Baardsen

  • “Å pønske ut dårskap er synd, og spotteren er en styggedom for menneskene”. Ordsp 24:9.

Det er ikke alle som blir skremt selv om de vet at det finnes personer med personlighetsforstyrrelse – ikke før de blir helt tvunget til godta at slike personen virkelig eksisterer.

Les videre side 2!

Mange av dem som hører med til “hoffet” (støtteapparatet rundt psykopaten), vil aldri komme til få opp sine øyne. Årsaken er, at personen med personlighetsforstyrrelse belønner dem hele tiden for alt det som de har gitt ham. For han har jo til og med kjempet for at de skulle få noen av de fordelene som de nå har, og på den måten har han “kjøpt dem” til seg selv. Så derfor kan de heller ikke tro det, når psykopatens ofrer forteller om hvilke lidelser de er påført av ham. Og om de bare skulle ha trodd på det, så skulle de nok ha fått høre (psykopatens egen versjon av saken).

Hvis psykopatens sanne natur virkelig skulle kunne oppdages av alle, og alle skulle ha trodd på det, så hadde nok alle sammen fått avsky for ham.

Når “visdommen” virker slik at man begynner å avsløre hvor listig en person som har personlighetsforstyrrelse virkelig er, og når denne umenneskelighet begynner å synes, da kan man slettes ikke mer stole på ham. Men psykopaten selv vil neppe klare å skjønne at det er noe han vil tape på, for han vil jo alltid lykkes med å finne nye blåøyde mennesker, og ved å få støtte av dem, vil han igjen kunne bygge opp sitt eget (falske)selvbilde.

Et tidligere offer som har blitt vis (nok til å våge å bryte forbindelsen med psykopaten) kan nok beskytte seg selv fra ham som har undertrykket seg. Men tross det kan det nok være slik at han generelt har mistet tilliten, også til andre mennesker. Det vil nok kunne ta sin tid før denne tilliten er tilbake igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *