29. mai 2024

Paulus andre misjonsreise

Hør og les Herrens ord!
Hør og les Herrens ord!
Paulus andre misjonsreise
Loading
/

Apostelen Paulus og hans nære medarbeidere på deres andre misjonsreise

Evangeliet blir forkynt i Lilleasia
Apostelen Paulus var sammen med Silas og på sin andre misjonsreise, og den varte fra ca år 50-53. Senere ble også Timoteus og Lukas med, i alle fall delvis. Guds Ord hadde fremgang, og menighetene i Lilleasia ble styrket i troen, og de vokste i tall hver dag (Ap 16:5). Apostlene planla å fortsette på sin misjonsreise i Asia, men saken tok uventet en helt annen vending.

Evangeliet blir forkynt i Europa første gang  på den andre misjonsreisen
Gud hadde en helt annen plan med deres misjonsreise. Vi leser i Ap 16 at den Hellige Ånd hindret dem fra å tale Ordet i den romerske provinsen Asia. Samtidig fikk Paulus om natten se et syn, der en makedonier bønnfalt ham og sa: Kom over til Makedonia og hjelp oss!  Først besøkte de Filippi, men der ble de bare noen dager. Dette var det første sted i Europa  hvor evangeliet ble forkynt, og byen hvor Lydia og hennes husfolk som de første i Europa som kom til troen og som ble frelst. Etter det ble det et stort opprør pga. Paulus og Silas og deres virksomhet i Filippi. Paulus drev nemlig en uren ånd ut av en slavepike, og dermed mistet hennes herrer sin store inntekt, siden hun ikke mer kunne spå. Derfor stelte de i stand et opprør mot apostlene, og det førte til at de måtte lide mye , ble mishandlet (1Tess 2:2), kastet i fengsel og satt under steng bevoktning.  Men også der forkynte apostlene frimodig evangeliet, de  ba høylytt til Gud og sang lovsanger til Guds ære. Og fangene hørte på dem. Gud hørte deres bønner, og så til dem i deres trengsel. Guds svarte på deres bønner på sin egen måte, selv om apostlene kanskje ikke spesielt ba om det:

“Da kom det med ett et sterkt jordskjelv, så fengselets grunnvoller ristet. Og straks sprang alle dørene opp, og lenkene falt av alle fangene. Fangevokteren for da opp av søvne. Da han så at dørene til fengselet sto åpne, trakk han sverdet og ville ta sitt liv, for han trodde at fangene var rømt. Men Paulus ropte med høy røst og sa: Gjør ikke deg selv noe ondt! For vi er her alle. Han ba da om lys, løp inn og falt skjelvende ned foran Paulus og Silas. Så førte han dem ut og spurte: Herrer! Hva skal jeg gjøre for å bli frelst? De sa da: Tro på Herren Jesus, så skal du bli frelst, du og ditt hus!”, Apg 16:26-31.

Samme natt ble fangevokteren frelst ved troen på Herren Jesus Kristus, han og hele hans husfolk. I løpet av de få dager de var i Filippi, kom to hele familier til en levende tro og ble kristne, og disse førte sikkert evangeliet videre. Først kom purpur-selgeren Lydia til en levende tro med hele hennes hus, deretter fangevokteren og hans husfolk.

Nå var den første kristne menighet i Europa grunnlagt, og menigheten i Filippi var selv satt i stand til å fortsette misjonsvirksomheten. Nå kunne de vitne om hva de selv ved Guds nåde hadde fått oppleve, og hvordan evangeliet er en Guds kraft til frelse for hver den som tror.

Paulus og Silas i Tessalonika
Deretter fortsatte apostlene sin misjonsreise til Tessalonika. Byen var hovedstad og største  by i provinsen Makedonia, og hadde ca. 200 000 innbyggere. På tre sabbater forkynte de evangeliet i den jødiske synagoge ved å samtale med tilhørerne ut fra Skriftene. De la ut for dem, forklarte og beviste at Kristus måtte lide og stå opp igjen fra de døde, og han sa: Den Jesus som jeg forkynner for der, han er Messias (Ap 17:2-3). Også der ble det grunnlagt en menighet, for ved forkynnelsen av evangeliet fødte Gud barn til seg selv, og gjorde dem delaktig av frelsen i Jesus Kristus. Vi leser:

“Noen av dem ble overbevist og sluttet seg til Paulus og Silas. Det gjorde også en stor mengde av de grekere som dyrket Gud, og ikke få av de fornemste kvinnene”, Apg 17:4

Men også der hadde evangeliet sine fiender:

“Men de jødene som ikke ble overbevist, ble misunnelige, tok med seg noen onde menn fra torget og samlet en folkehop. Så laget de opprør i hele byen, gikk til angrep på Jasons hus og prøvde å føre dem ut til folket!,  Apg 17:5

For å beskytte apostlene, sendte de kristne brødrene dem videre til Berøa, der de frimodig forsatte sin misjonsvirksomhet og forkynte evangeliet om Frelseren, Herren Jesus Kristus.

Et edlere sinn

“Men straks samme natt sendte brødrene både Paulus og Silas av sted til Berøa. Da de kom dit, gikk de til jødenes synagoge. Og disse var av et edlere sinn enn de i Tessalonika. De tok imot Ordet med all godvilje, og gransket hver dag i Skriftene om det forholdt seg slik som det ble sagt”, Ap 17:10-11.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *