15. juni 2024

Lytt til andakt: Josef blir høyt opphøyet i Egypt – et forbilde på Jesus

Da Josef var en ungdom hadde han to ulike drømmer som han fortalte til sine brødre, og også til sin far patriarken Jakob. Helt fra Josef –  den nest yngste av 12 brødre – var Josefs brødre utrolig misunnelige på han. De tålte ikke å se på at hans far elsket Josef så høyt som han gjorde. Dessuten ble de ytterlig misunnelige på Josef på grunn av den vakre side kappen hans far hadde latt gjøre til han. Ytterlig fortalte Josef for dem to helt spesielle drømmer han hadde hatt. Og på grunn av innholdet i disse drømmene gikk deres misunnelse over til et bittert og destruktivt hat. Derfor planla de å drepe han ved en høvelig anledning. Men etter forslag fra en av Josefs brødre ble han solgt som trell til Egypt. 

Josef var et helt spesielt redskap i Guds hånd. Gud var med han i alt han gjorde og velsignet Josefs liv. Tross det møtte han mer motgang og større prøvelser enn de fleste. Grunnen til at brødrene ville kvitte seg meg Josef, var at de for enhver pris ville hindre at Josefs to drømmer skulle gå i oppfyllelse. Derfor ønsket de alt vondt over Josefs liv. Som trell i Egypt hadde hans drømmer i alle fall ikke noen mulighet til å gå i oppfyllelse. Den der tok de fullstendig feil. For Gud styrte alt til Josefs beste, men også til deres beste. Hadde det ikke vært for Josef, ville garantert hele Jakobs familie måtte dø av hunger på grunn av en stor hungersnød. Og Guds løfter til Abraham, Isak og Jakob ville heller ikke kunne ha gått i oppfyllelse. Da ville også Juda ætt dødd ut, han som Jesus Kristus skulle komme fra. Og da ville heller ikke Bibelen og Guds løfter vært pålitelige. 

Josefs to drømmer gikk helt konkret i oppfyllelse. Da Josef ble høyt opphøyet, bøyde både Josefs far og alle hans brødre seg for Josefs føtter, ikke bare en gang, men gang på gang. Josefs opphøyelse er et tydelig forbilde på Jesus, slik vi kan lese i Kristus-hymnen  i Fil 2:9-11. 


Tekst 1 Mos 41:40-46a:

“Du skal råde over mitt hus, og etter ditt ord skal hele mitt folk rette seg. Bare når det gjelder tronen, vil jeg være større enn du. Og farao sa til Josef: Se, jeg setter deg over hele landet Egypt! Så tok farao sin signetring av hånden og satte den på Josefs hånd. Og han kledde ham i fine linklær og hengte et gullkjede om halsen hans. Han lot ham kjøre i sin nest beste vogn, og de ropte ut foran ham: Abrek*! Slik satte farao ham over hele landet Egypt. Og farao sa til Josef: Jeg er farao, og uten din vilje skal ingen mann løfte hånd eller fot i hele landet Egypt. Farao ga Josef navnet Sofnat-Paneah. Og han ga ham til kone Asenat, datter til Potifera, presten i On. Så dro Josef omkring i landet Egypt. Josef var tretti år gammel da han sto for farao, kongen i Egypt”.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *