25. mars 2025

Montering av Gobius C NMEA 2000 dieselmåler i vår Nord West 740

Siden dieselmåleren i lang tid har fungert dårlig, etter 40 års bruk, bestemte jeg meg for å gå til innkjøp av en ny Cubius C NMDE 2000 basert måler. Helt fra jeg i 2011 kjøpte båten, har jeg ikke våget å stole på hva tankmåleren har vist. Og slikt gir absolutt ikke en god følelse. Går tanken tom mens man er på sjøen i opprørt hav, kan slikt fort føre til en kritisk situasjon, særlig om man ikke har stor nok reservekanne. En gang i løpet av alle mine år på sjøen har jeg gått fri for drivstoff – men da under rolige værforhold – og da måtte jeg få assistanse. Men det gikk heldigvis bra. Så når dieselmåleren helt sluttet å fungere, bestemte jeg meg for å kjøpe en ny og pålitelig måler som viser tankbeholdningen både i liter og i prosent. 

Siden det finnes så mange ulike målere på markedet, måtte jeg til sist foreta et valg, og det ble en Gobius C NMED 2000. 

 


Ny og moderne tankmåler – Gobius C NMEA 2000

Gobius C NMEA 2000 trinnløs tankmåler måler det eksakte nivået i tanken uavhengig av tankens utforming og geometri. Resultatet leses av på kartplotteren, multifunksjonsskjermen (MFD), eller andre smarte enheter via NMEA 2000. Sensoren måler med mikroradar, gjennom plast, glass og glassfiber. Måler veldig raskt, flere gange/sek., og målingen påvirkes ikke av temperaturforskjeller, skum, damp, trykk eller støv. Mikroradaren bruker elektromagnetiske bølger, noe som gir stabil måling. Den måler det eksakte nivået i tanken, og leses av på kartplotter, smarttelefon, iPad, PC eller på en tradisjonell dieselmåler.

 

Denne tankmåleren montere enkelt og greit på oversiden av tanken, kun med medfølgende dobbeltsidig teip.  Når man har en tank av rustfritt stål eller en aluminiumstank som det er i vår båt, fjerner man den gamle tankmåleren og setter inn en plastadapter i hullet før men «teiper» tankmåleren fast. Bildet ovenfor til høyre viser ulike geometriske utforminger tanken kan lages i. Dette er en utforming for tradisjonelle tankmålere som fører til at avlest berenselmengde aldri er til å stole på. Men for Gobius C er dette ikke noe problem. Før man monterer tankmåleren, tegner man en målskisse av tanken. Og ved kalibrering mater man inn alle dataene, og dermed blir avmålt mengde alltid korrekt og til å stole på.

Bildert ovenfor i midten viser medfølgende NMEA-kabel. Ved hjelp av en 10 m NMEA 2000 forlengelseskabel knyttes tankmåleren til NMEA-2000 nettet. Gjennom samme kabel sendes strøm til Gobiusen, samtidig som tankens volum til enhver tid sendes til tankmåler, IPad, mobiltelefon og til Tiki Navigator på den bærbare datamaskinen. Det samme sendes dessuten til Simrad NSS7, og tankvolumet vises på multifunksjonsskjermens valgte instrumentpanel, slik bildene nedenfor viser.


Demontering ev den gamle tankmåleren

Demonteringen var en enkel operasjon. Kun  6 stk. 5 mm skruer skulle løsnes pluss strømledningene, og så var det bare å løfte bort tankmåleren.

Etter 40 års lang og tro tjeneste ble det til slutt tid for  å bytte den ut, til fordel for en ny og langt mer pålitelig tankmåler. Dessverre var den gamle absolutt ikke til å stole på. Ved kontrollmåling viste det seg at dieseltanken er på nesten 200 liter. Faktisk har jeg aldri trodd at den var på mer enn maks 120 liter, det er i alle fall det meste jeg noen ganger har fylt. Så feil kan man faktisk ta!


Alternative visninger på Simrad NSS7, Evo 2

 

Etter at tankmåleren Gobius C er montert, lastes appen Gobius C ned til mobiltelefonen elelr til IPad, og tankens geometri og mål registreres og lagres. Appen søker da via tilkoblet bluetooth etter sensoren, og så snart den har funnet den og man bekrefter at den har funnet rett sensor, kobler den til.  Deretter kobler man til. Så fyller man ut skjemaet som dukker opp med info om hvilke veske som er i tanken, hvilke type tank det er, om tankgeometri. Så snart dette er klart, beregner den volumet i tanken med en presisjon på maks +/- 2-3 %. 

Når man drar ut på båttur, starter man en ny loggføring. Det registreres da dato og klokkeslett, volum i tanken ved start og slutt, utseilt distanse. Ut fra dette beregner den automatisk forbruk på turen, utseilt distanse og forbruk per utseilt distanse i l/nautisk mil. Etter maks en uke, får jeg testet dette ut i praksis. Det blir spennende!


Da har jeg mottatt dieselmåleren. Slik ser den ut:

Helt til venstre ovenfor ser man en rustfri adapter som må brukes når man skal montere tankmåleren i en tank laget av rustfri stål eller aluminium, slik som i mitt tilfelle. Man må da skjære eller bore et 50 mm hull i mannlokket på toppen av tanken, og bore 6 stk. 6 mm hull slik at man får festet de to adapterne sammen.

På bildet ovenfor til venstre er den gamle tankmåleren demontert. Slik bildet viser, er det et stort hull i mannlokket, og det er 6 stk. 6 mm hull i mannlokket. Men siden hullene ikke passet med adaptere til Gouius’en, måtte hele mannlokket demonteres, og det måtte bores nye hull tilpasset adapteren for Gobius C.

 

Følgende trinn er å montere adapterne fast i mannlokket.

Nå er alt klart for å dra til båten for å montere på plass mannlokket, med både adapterne og den nye tankmåleren på plass. Ovenfor til venstre kan man se at adapteren, slik jeg først plasserte den, kom litt inn på feltet for pakningen til mannlokket. For å unngå det, måtte den flyttes lenger inn i sirkelen.

 

Slik bildet ovenfor til høyre viser,  måtte jeg tilpasse en aluminiumsplate  på toppen av mannlokket, slik at jeg flikk flyttet dieselmåleren inn mot center. Som pakning for å oppnå tette sammenkoblinger og for å hindre diesellekksje, brukte jeg Locktite SI 5980 Quick Gasket.

 

Nå er mannlokket montert fast i dieseltanken. Det første jeg gjorde, var å sjekke at mannlokket ble plassert i riktig posisjon, slik at alle ti hullene stemte overens med hverandre. Så skrapte jeg overflatene både på tanken og på undersiden av mannlokket ren for rester av den gamle pakningen, og renset overflatene med egnet rensevæske. Neste fase var å påføre Quick Gasket både på tanken og på begge sider av pakningen. Her er det viktig å påføre pakningsmassen i en sammenhengende streng, og særlig rundt alle de ti hullene. Litt plunder var det å få alle mutterboltene plassert slik at de entret i gjengene, særlig siden boltene lett ble tilgriset av pakningsmassen. Men ved hjelp av et tynt skrujern i hullene, lyktes jeg greit å på alle boltene på plass, og fikk strammet dem skikkelig. 

Først i midten av neste uke får jeg overgangskabelen og SeaTalk ng til NMDE 2000 og noen andre deler som er bestilt for å få fullført monteringen, og testet dieselmåleren.

Noe annet spennende jeg også har bestilt og får i neste uke, er en Actisense W2K-1 NMEA 2000 til Wi-Fi Gateway. Ved hjelp av denne enheten får jeg overført alle måledate fra Gobius S NMEA 2000 til alle instrumenter, til kartplotteren, dieselmåleren, til den bærbare datamaskinen, til nettbrettet og til mobiltelefonen. Det får du lese mer om etter en uke, når utstyret er montert og skal testes.

 

 

Alta 14.03.2025,

Henry Baardsen

 


 

 

 

 

   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *