3. oktober 2023

Hvordan blir man et Guds barn? Bibelsk omvendelse og gjenfødelse gir barnerett, fred med Gud og en god samvittighet

Gjenfødelse er å bli født av Ånden

Det å bli født av Ånden eller det å bli gjenfødt, er ikke noe som skjer litt etter litt. Det er ikke en prosess som skjer over en lengre periode. Men det er noe som skjer i løpet av et øyeblikk, på ‘en gang.

 De verb som brukes på gresk og som svarer til det «å bli gjenfødt, å bli født av Ånden», står i grunnteksten i en tidsform som kalles «aorist», og gir til kjenne at dette er noe – eller en hendelse – som har skjedd i løpet av et øyeblikk, i et nu, og som etterlater seg en varig tilstand og er noe som gir varige følger for en i ettertid. De følgende bibelvers beskriver hvordan dette skjer:

  • «Uten at en blir født på ny (gr. genneethee anoothen, tidsform: aorist = noe som skjer i løpet av et øyeblikk), kan han ikke se Guds rike», Joh 3:3.
  • «Uten at en blir født (gr. genneethee, tidsform: aorist) av vann og Ånd, kan han ikke komme inn i Guds rike», Joh 3:5

I begge disse to tilfeller er «født» i den greske teksten av nevnte grunn enten i «aorist» (noe som skjer i løpet av et øyeblikk) eller i perfektum = (en handling som betraktes avsluttet eller ferdig). Årsaken er at gjenfødelsen skjer i løpet av et øyeblikk, og etterlater mennesket i en gjenfødt sjeletilstand.

 

Det samme ser vi i følgende bibelsted:

«Det som er født (perfektum = en handling som betraktes avsluttet eller ferdig) av kjødet, er kjød, og det som er født (avsluttet handling) av Ånden, er ånd… Dere må bli født på ny (tidsformen «aorist», noe som skjer i løpet av et øyeblikk)…Slik er det med hver den som er født (avsluttet handling) av Ånden, Joh 3:3-8.

«…hver den som gjør rettferdighet, er født (avsluttet handling) av ham», 1 Joh 2:29. «Hver den som er født (avsluttet handling) av Gud, gjør ikke synd, fordi Guds sæd blir i ham. Han kan ikke synde, fordi han er født (perfektum = en handling som betraktes avsluttet eller ferdig) av Gud», 1 Joh 3:9.

«Men nå burde vi fryde oss og være glade, fordi denne broren din var død og er blitt levende (tidsform: aorist, noe som skjedde i løpet av et øyeblikk), var tapt og er funnet», Lk 15:32.

Les mer på side 6!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *