19. april 2024

Feriehuset vårt på Kärlekavägen 15 – innvendig

Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»

Slik ser feriehuset vårt ut, utvendig:

Bildene ovenfor er tatt før vi utvidet plenen. Grøfta som sees på bildet, er nå lagt i rør, fylt opp, og det er sådd plen over.

Noen innvendige bilder

Disse bildene ovenfor viser det første rommet når man kommer inn i feriehuset på Kärlekavägen 15. Rommet er forholdsvis nylig pusset opp. De doble speildørene gjennomgikk en grundig renovering sensommeren 2018. I løpet av alle årene siden dørene var nye og ble montert inn – i alle fall over 100 år – , har de blitt påført utrolig mange lag med maling av ulik kvalitet, slik at det var mye som måtte fjernes.

Selv om vi har eid huset i over tretti år, er dette første gangen som jeg har valgt å fjerne absolutt all gammel maling før jeg har malt på nytt. Men denne gangen valgte jeg å løfte begge dørene ut, og å fjerne 100 % av gammel maling med malingsfjerner, med skrape og med diverse andre kunster. Men heller ikke det var så enkelt! For jeg måtte bruke malingsfjerner i mange omganger, skrape, slipe, vaske og skure flere ganger før jeg fikk bort alt gammel maling, og før det var klart for å påføre ny maling.

Men når man har mye tid og en god porsjon med tålmodighet og utholdenhet, går alt til slutt. Det viktigste er å ha godt humør og aldri gi opp før arbeidet er avsluttet og godkjent. Først da kan man “hvile på arbeidet”, slik som noen bruker å si.

Grunninga og malinga var bare en liten det av del totale arbeidet, sammenlignet med alt annet som måtte gjøres. Det var en god del teiping når speilene skulle males , særlig siden jeg malte to-tre strøk pluss grunning, med ny teiping mellom hvert strøk.

Til alt innvendig maling har jeg alle disse årene helt bevisst valgt å bruke oljemaling av beste kvalitet. Det lønner seg absolutt, slik jeg har erfart det. Ulempen er at man kun kan male ett strøk per dag, men bortsett fra det ser jeg bare fordeler. Men litt lukt er det i oljemalinga, så det er viktig å ha god ventilasjon. Men jeg trenger aldri å tenke på at malinga skal fryse på vinteren og dermed ødelegges til neste gang jeg skal male, selv om huset står kaldt hele vinteren. Så neste gang når jeg åpner malingsboksen, er det bare å røre litt om, og så er malinga like god som ny. Garantert!

Når renoveringa til sist er ferdig – selv om det også tar noe tid – så er det ingen som spør hvor lang tid arbeidet tok, selv om kanskje noen kan spørre hvem som har gjort arbeidet. Og i slike stunder angrer man ikke på at man har lagt vinn på å få god sluttkvalitet på arbeidet som blir utført. Slikt vil man aldri angre på!

 

Noen bilder fra kjøkkenet i feriehuset vårt på Kärlekavägen 15

Bildene ovenfor viser hvordan det ble seende ut i kjøkkenet vårt etter at vi renoverte det ca. i 2009-2010. Gulvet ble tilleggsisolert med 10 cm etter at det først ble rettet opp. Samtidig ble det lagt inn Wirsbo gulvvarmerør med varmereflekteringsplater, dersom vi senere ønsker å koble det til for å få gulvvarme. Speildøren inn til badet og til toalettet fikk vi laget av heltre på et lokalt snekkerverksted, og ny delvegg ble laget. 

Siden montering av vedovner er underlagt det kommunale branntilsynet, fikk vi en lokal muret til å montere ovnen. Men ellers har jeg utført praktisk talt alt arbeidet innvendig, slik som snekkerarbeidet, malingsarbeidet, tapetseringa, fliselegginga og rørleggerarbeidet. Men litt hjelp har jeg fått, og det er jeg takknemlig for!

Tidligere var det montert inn en stor Högfors vedkomfyr, men den var gammel og velbrukt. Derfor ble den byttet ut med en moderne og effektiv vedkomfyr med god varmeakkumulering. Denne delen av rehabiliteringen kostet en del, men vi angrer ikke på valget og på investeringen, og er veldig godt fornøyd med sluttresultatet.

Dobbelklikk gjerne på det første bildet ovenfor, og legg merke til hvor avanserte kjøkkenstolene er konstruerte. Det er virkelig godt håndverk, og meget sterke og solide stoler som det er all grunn til å ta godt vare på. Selv om det i dag finnes avansert produksjonsutstyr, så er det en sjeldenhet at man kan se så avanserte og fine stoler. Og disse stolene er mest sannsynlig laget for ca. 100 år siden. Også disse må man ta godt vare på!

Ovenfor ser vi et gammeldags vaskeskap. Når man vipper opp den øverste delen av skapet, kommer det til syne et vaskefat – en slags gammeldags vaskeservant. Når man skulle vaske seg, helte man varmt og kaldt vann inn i vaskeskålen, og så var det klart for ansikts- eller hårvask. Denne løsningen var helt alminnelig for 50 år siden eller mer. Men det var helt sikkert ikke så vanlig å ha et så vakkert vaskeskap med speildør og utfresninger, slik som det er i vårt hus. Men så var han også en særlig dyktig snekker, han som bygde og eide huset vårt.

Her ser vi selveste huseieren inne i kjøkkenet i feriehuset vårt. Det er hun som er designeren og fargekonsulenten. Takket være henne, har vi fått det meget trivelig og stemningsfullt, hvor hvert rom har fått sitt særpreg med sin egen stil, samtidig som helheten i huset tilhører samme “stilart”. Det er sikkert derfor vi har fått det så trivelig!

Ovenfor ser vi selve “kjøkkenavdelinga”. Enkelt, men helt funksjonelt.

Sommeren 2019 valgte vi å montere luftvarmepumpe
I Österbotten kan det iblant være varme somrer med ganske mange dager med 25-30 varmegrader. I perioder på over en uke var det sommeren 2018 ca. 28-30 grader, og noen dager ennå varmere, t.o.m. 32 grader. Når sola skinner fra morgen til kveld, og temperaturen er slik som ovenfor er nevnt, har varmen en tendens til å trenge inn, selv om vi har tømmervegger. Så bl.a. derfor bestemte vi oss for å montere inn en ny varmepumpe, som også kan brukes til kjøling på varme dager.

Slik ser varmepumpa ut, når den er ferdig montert. Vi valgte en Samsung varmepumpe her, selv om vi hjemme har en Mitcubisi varmepumpe som vi er meget godt fornøyd med, selv etter mange år. Så får erfaringa vise hvile av dem vi blir best fornøyd med.

 

 

Varmepumpa ble plassert slik at luftstrømmen samtidig kan styres til flest mulig rom.

 

Slik ser varmepumpas utedel ut:

Ovenfor ser man hvordan varmepumpas utedel er montert, enkelt men profesjonelt. Legg dessuten merke til vårt nye utvendige sikringsskap med hovedbryter og 3×25 A inntak, jordfeilsbryter, automatsikringer og både 1-fases og 3-fases stikkontakter, slik det alltid monteres i Finland i dag. 

Dobbeltklikk gjerne på bildene ovenfor, slik at du lettere skal kunne se detaljene. Legg gjerne merke til hvor avanserte men vakre utskjæringene rundt vinduene er. Slik var de også da vi kjøpte huset, og mest sannsynlig fra begynnelsen av 1900-tallet da huset ble bygget. Men de dekorasjonene som vises her på bildene, er laget av en god venn av vår sønn Robert, men de er identiske med de originale.

 

“Stua” vår

Ovenfor kan man se et bilde fra vår lille, men koselige stue. Forrige eier benyttet dette rom til soverom, og det største rommet i huset til stue. Det var sikkert den beste løsningen så lenge det bodde bare en person i huset. Men siden vi etter hvert ble seks personer, hadde vi behov for to soverom, så derfor delte vi av stua og lagde to soverom.

Bak på bildet ser vi vår gode og effektive kakkelovn. Da vi overtok huset, hadde de montert inn en oljebrenner inne i kakkelovnen. Jeg ble aldri å teste den, men det var helt sikkert en fin måte å varme opp huset med. Siden vi primært er på hytta i sommerhalvåret, er det heller ikke behov for å fyre opp ovnen. Men tidligere år har jeg brukt den en del, og var veldig godt fornøyd med kakkelovnen. 

Gyngestol fra Norge
Hjemgården til mine foreldre i Alta ble bygd i etterkrigstiden i 1955. Om jeg har forstått det rett, hadde de denne amerikanske gyngestolen i huset sitt veldig lenge. Men etter hvert skulle de gamle møblene byttes ut med nye på begynnelsen av 1970-tallet. Siden ingen andre av mine søsken var interessert i gyngestolen, tok jeg den. Jeg arbeidet da på Voksenopplæringssenteret, og læreren på maleavdelinga ville gjerne ha oppussinga av den som et prosjekt. De fjernet all maling og malte den med antikkhvit oljemaling. 

Om du dobbeltklikker på bildet ovenfor, vil du kunne se at det er gravert inn et vakkert mønster i øvre del av gyngestolens ryggdel. Faglæreren malte med meget stødig hånd den ene halvdelen av graveringen med gullmaling. Deretter valgte han ut sin flinkeste elev som han fikk til å male andre halvdel, og sluttresultatet ble like bra som lærerens. Deretter fikk jeg en lokal møbeltapetserer til å bytte fjærer på stolen og å trekke den opp på nytt. Det er nå ca. 30 år siden dette arbeidet ble utført, og gyngestolen ser fortsatt like fin ut som da den var ferdig restaurert!

 

Bakerst på det første bildet ser man vårt soverom. Den hvite speildøren er foreløpig ikke restaurert, men står for tur. Alt i sin tid! Det andre bildet viser vår lille, men koselige stue, sett i retning mot kjøkkenet. Siden stua er så liten, har vi valgt tilsvarende små møbler, slik at de ikke skal ruve for mye.

Legg merke til den syvarmede taklampa som henger ned fra taket. Også den er tatt med fra Norge. Da tante Anna døde, delte vi slektninger mellom oss det som var verd å ta vare på. Etter at alle hadde valgt det som de ville ha, ble denne meget vakre og verdifulle 7-armede taklampa og en like vakker utskåret veggklokke igjen. Ingen ville ha dem, de passet ikke inn i stilen til noen. Og slik ble de begge våre, og har på nytt kommet til ære og  verdighet. 

På bildet ovenfor kan man se veggklokka som vi arver etter tante Anna. Dessuten kan man se to av de tre askelukene nederst på kakkelovnen. Øverst på kakkelovnen kan man se de to reguleringsspjeldene som ovnen har. 

Orglet som vises til venstre på bildet, er også fra Norge. Det er et gammelt trampeorgel som har blitt flittig brukt, først hjemme av min far og av en av  mine søstre, og i Finland av våre barn og av barna i vårt nabolag på Näs.

 

Foreldresoverommet

Som man kan se av bildet ovenfor, har vi valgt å beholde samme gamle hyttestil som det også tidligere var i huset. Etter vårt syn, er det nettopp det som gjør huset så hjemmetrivelig. 

Den vakre kommoden med det ovale store speilet er noe som far til Gun hadde hjemme hos seg før vi kjøpte feriehuset vårt i 1986. Men også i Finland var det slik på 1970- og 1980-tallet at det var ingen som ville ha møbler med gammel stil. De skulle alt være nytt og moderne. Så dermed var det at vi fikk speil-kommoden. Og det er vi glade for! For den er en fryd for øyet, og passer veldig godt inn i stilen i feriehuset vårt.

Dersom det runde nattbordet har også sin egen historie å fortelle. Men det er kanskje ikke så mange som vet at vi en periode eide ett til feriehus, i tillegg til huset på Kärlekavägen. Men etter ett år valgte vi å selge det, og vi tok ikke annet derfra enn en del gamle møbler. Så derfra kommer dette bordet. Heldigvis fikk vi litt mer for huset enn hva vi betalte, så vi gikk i allefall ikke med tap.

 

Gjestesoverommet

Da vi delte av stua og lagde en ny vegg, fikk vi to soverom, ett til oss og ett til våre barn. Slok man kan se av bildet, har vi en køyeseng med to soveplasser. Sofaen til høyre på bildet, kan både bruke som en sittesofa. Men den er også uttrekkbar, slik at den da blir til en seng med to soveplasser. Så dermed hadde vi plass til oss alle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *