25. mars 2025

Båtprosjekter våren 2025: Samkjøring av gammel og ny båtelektronikk – en ikke så liten utfordring for mange


Da jeg i 2011 kjøpte vår Nord West 740, var et av mine delmål – i tillegg til å bruke båten til turer og fiske – å skaffe meg interessante båtprosjekter,  om jeg var så heldig å få oppleve en tid som pensjonist, og med rimelig god helse. Og spennende prosjekter har det virkelig blitt mange av. Jeg har isolert skroget innvendig for vinterbruk, og limt på ny skai.  Deretter monterte jeg Ebersprächer 4 kW med varmeuttak både inne og ute under kalesjen. Og jeg har montert elektrisk spylepumpe for å holde båten ren for fiskeblod.  Jeg har montert inn nye båtstoler, baugpropell, ankervinsj, slipt ned og lakkert skroget, lagt på teak-dørk både ute i cockpiten og inne i kabinen, jeg har montert ny kalesje, montert hydraulisk styring og mye, mye mer.

Så at det er kjedelig å være pensjonist, kan i alle fall ikke jeg si meg enig i. Vel koster nok slike prosjekter litt, det stemmer nok. Men det er jo tilfelle med alle hobbyer! Men om man ikke har lån, er dårlig økonomi ikke den største utfordringen. For tid har man nok av som pensjonist. Så da er det bare å vente med nye investeringer til man har råd! Som pensjonist trenger ikke alt å gå så fort og alt trenger ikke å bli ferdig på en gang. For da har man alltid noe spennende og vente på. Og det gir mening!

Båtprosjekt 1/2025 var å montere Hella Marine Trinnlys inne i kabinen, etter at jeg i 2024 gjorde det samme bak i båten.  Våren 2024 planla, konstruerte og bygde jeg et helt nytt defrosteranlegg med oppvarmet innblåsingsluft fra Ebersprächer 4 kW, og kledde hele defrosteren inn med teak og lakkerte det hele etter alle kunstens regler. Slik fikk vår 40 år gamle og ærverdige Nord West 740 et flott og tiltalende teak-dashbord som på en fin måte ble integrert inn i båtens øvrige innredning. Og billig ble det, siden jeg hadde nesten alt liggende hjemme i garasjen. Et spennende prosjekt, siden jeg først hadde ønske om å utdanne meg til møbelsnekker, men som ved en tilfeldighet ble i VVS-bransjen i nesten 40 år. 

Båtprosjekt 2/2025: Siden defrosteranlegget ikke fungerte optimalt under alle driftsforhold, måtte jeg løse utfordringen ved å montere inn 3 stykke hjelpevifter av type Noctua NF-12×25, noe som så lagt har vist seg å løse problemet med dugging og ising av frontrutene på en meget tilfredsstillende måte, selv om jeg ennå ikke har fått testet det ut under mer krevende vinterforhold. Men fornøyd med resultatet ble jeg, ellers hadde jeg ikke tatt bryet med å bygge det hele inn i et skap, som jeg senere i år skal kle inn med teak og lakkere. Også dette prosjektet – båtprosjekt 3/2025 – er utført i år. 

Neste båtprosjekt 4/2025 er jeg ennå ikke helt ferdig med, nemlig å bytte ut den gamle tankmåleren med en ny og moderne Gobius C Nmea 2000 og å koble denne sammen med båtens Nmea-2000 system.  Den nye tankmåleren får jeg først i dag, så i dagene som kommer skal jeg bruke tiden til å få montert drivstoffmåleren og testet den. Disse to prosjektene går omtrent parallelt. Så om du ønsker å følge med monteringen og testing av tankmåleren, kan du gjøre det her.

Båtprosjekt 5/2025:
Når det gjelder båtelektronikk, er det i vår båt montert inn både gammelt og nytt utstyr fra mange ulike «generasjoner» som ikke i utgangspunktet ikke kan kommunisere med hverandre. Den eldste er en gammel Raymarine radar som den dag i dag «lever sitt eget liv», uten å kunne kommunisere med noen av de andre instrumentene. I 2019 gikk jeg til innkjøp av en rattmontert Raymarine Smart-pilot X-5R,  en autopilot som støyet mye og som var ganske ustabil, særlig på kurs mot syd. Like før 3-års  garantitida gikk ut, sluttet den helt å fungere. Som erstatning fikk jeg på garantien helt gratis en helt ny Raymarine Evolution autopilot EV100 autopilot som jeg monterte i 2022. Denne er jeg svært godt fornøyd med, siden den under absolutt alle driftsforhold fungerer mye bedre enn enhver dyktig styrmann. Dagens pris på en slik pakke er Kr. 20 000 – 28 800,-.

Gjennom Raymarines AI-system  er det ikke behov for tidkrevende oppkjøring og kalibrering av kompasset. Plug and play tilkobling, og du er på vei til din neste destinasjon.

Etter min vurdering er en slik pålitelig autopilot noe av det beste utstyret man kan ha i en båt, særlig siden den er fullt ut pålitelig. Helt klart er autopilot noe som ivaretar sikkerheten på en god og trygg måte. Skulle man være så uheldig å sovne – noe som kan skje alle og som en gang har skjedd med meg – sørger autopiloten, dersom man har en slik montert og den er aktivert,  for at båten holder stø styrekurs fram til neste navigasjonspunkt.  Skulle båten komme ut av kurs, går alarmen. Og dersom radaren oppdager et møtende eller kryssende fartøy eller en flytende gjenstand, går alarmen  også da. 

Skissen ovenfor til høyre viser hvordan autopiloten ble montert sammen med et SeaTalk ng nettverk, noe som motsvarer NMEA 2000-nettverket, med den forskjell at kontaktene er forskjellige. Drivstoffmåleren Gobius C NMEA 2000 som jeg en av de  kommende dagene skal montere, blir koblet sammen i dette nettverket ved hjelp av en overgangskabel.

Også kartplotteren eller multifunksjonsskjermen , en Simrad NSS7 evo 2, er via SeaTalk ng koblet sammen med dette nettverket. Kartplotteren og autopiloten er selvsagt fullt ut integrert med hverandre og fungere sømløst med hverandre som en og samme enhet. 

 

Min utfordring i 2015 var hvordan jeg skulle få samkjørt den bærbare datamaskinen med det fantastiske kartprogrammet Tiki Navigator med alle de andre navigasjons-instrumentene – med kartplotteren og autopiloten,- men også med VHF’en, en Standard Horizon SX 2100 med AIS. 

Bildene ovenfor viser VHF’en helt til venstre øverst på bildene. I midten ser man Raymarine-radaren, og til høyre «ryggekameraet» slik at man også kan følge med skipstrafikken som er bak båten. Det kan også utstyres med flere kameraer som kan plasseres enten i motorrommet eller i cockpiten bak i båten.

Skissen som vises nedenfor, er fra tiden dette utstyret ble montert, i 2015. Prinsippskissen ble laget etter veiledning av noen viktige nøkkelpersoner i båtbransjen som virkelig kan båtelektronikk, og oppkoblingen av alt navigasjonsutstyret ble utført i samsvar deres anbefalinger og med denne skissen. Etter en del prøving og konfigurering, fungerte alt og og gjør det fortsatt, slik det skal, takket være Actisense NDC-4 Multiplexeren. 

Slik jeg har hatt det siden 2015, overføres all informasjon fra kartplotteren, autopiloten og Ais’en via Multiplexer Actisense NDC-4 til kartprogrammet Tiki Navigator i den bærbare datamaskinen. Signalene sendes toveis mellom Multiplexeren og datamaskinen gjennom en USB-kabel som er laget til formålet. 

Etter min vurdering er denne løsningen mye bedre enn kun å bruke en liten syv tommers Simrad-skjerm hvor både ekkolodd og kartplotter skal vises samtidig. Min løsning gjør at Simrad-skjermen kun blir brukt for å vise ekkoloddet, mens kartplotteren vises på datamaskinens 14 toms skjerm. Denne løsningen er jeg meget godt fornøyd med. Jeg bruker Navionic Europa kart, og AIS-visningen er klar og tydelig, og lett å lese. Tiki Navigator er etter min vurdering helt topp, og meget enkel å bruke. Å lage og å redigere ruter er også svært enkelt.


Nye utfordringer: All kommunikasjon mellom utstyrene skal nå kjøres via NMEA-2000 nettverket til en Actisense W2K1 Gateway, og sendes til PC, telefon og I-Pad gjennom båtens Wi-Fi nettverk. 

I tillegg til multifunksjonsskjermen fra Simrad og kartet på den bærbare datamaskinen, har jeg på litt lengere turer vurdert det som nyttig å ha det digitale kartet både på Ipad og på mobiltelefonen. Dette har gitt en ekstra sikkerhet. På båtturer har jeg Ipad’en inne i kabinen. Dessuten, bak i båten har jeg montert et eget feste for nettbrettet. Via en tilleggsmodul kan Ipad’en speile Simraden, og man kan da se enten kartet eller ekkoloddet på Ipad’en. Dette er særlig nyttig mens jeg fisker, men også når jeg  kjører båten via autopiloten fra cockpiten. En god del nytte og glede har jeg hatt av det. Men jeg har ikke kunne styre noe fra nettbrettet. Derfor har det blitt mye springing inn for å justere kartplotteren og ekkoloddet, og så tilbake. 

Det jeg nå håper å oppnå, er å få tilgang til alt både fra kartplotteren, ekkoloddet (håper jeg) og AIS’en både til mobiltelefonen, nettbrettet og PC’en, trådløst via et eget Wi-Fi-nettverk på båten. Denne enheten har jeg allerede kjøpt, og den er på vei i posten. Det er en Actisense W2K-1 NMEA 2000 til WI-fi Gateway med innebygd datalogger og Actisense-i-diagnoseverktøy. Denne enheten overfører alle data fra NMEA-nettverket til hvilke som helst enhet, både til PC, smarttelefon og IPad som er koblet til Actisense W2K-1 via Wi-Fi. I tillegg konverterer den disse dataene til NMEA 0183 ved hjelp av Actisenses anerkjente konverteringsmotor.  

Actisesnse W2K-1 er kompatibel med  det absolutt meste på markedet når det gjelder kart og andre applikasjoner for maritimt bruk, slik man ser av bildet nedenfor.

 


Hvorfor Actisense, og ikke en av de mange andre andre merkene på markedet?

Slik jeg først planla, vurderte jeg å kjøpe en Gateway fra Quark-Elek, enten en QK-A034 Bi-directional WiFI til NMEA 2000 Gateway Multiplexer eller en QK-A027-plus NMEA 2000 AIS+GPS-mottaker med NMEA-multiplekser og Ethernet, N2K, WiFi, USB-utganger.  Med en av disse, skulle jeg hatt flere utvidelsesmuligheter enn med den jeg har bestilt.

Begge disse to fra Quark-Elek kan kobles direkte til USB, noe man ikke kan med den jeg har kjøpt fra Actisense. Dessuten kan man på den til høyre ovenfor koble til, via egne kontakter, både AIS og GPS. Selvsagt kan man også det med W2K-1 fra Actisense. Men der må GPS og AIS hentes fra NMEA-2000 nettverket, og deretter overføres trådløst til datamaskinen, nettbrettet og smarttelefonen via Wi-Fi nettet. Men jeg regner med dette også skal fungere helt tilfredsstillende, siden Wi-Fi nettet er anerkjent som en stabil tilkobling og noe som vi alle har god erfaring med bruker hjemme hver dag. 

Grunnen til at jeg valgte Actisense, er at jeg fra før av har to andre enheter fra samme «familie», en NDC-4 NMEA Multiplexer og en NGW-1-STNG omformer. Slik jeg tenkte, var at det ville bli enklere å konfigurere dem, siden de hører til «samme familie» og derfor snakker «samme språk». Men egentlig tror jeg at det hadde gått like greit med en av de andre Gateway’ene, selv om det kanskje hadde krevd litt mer ved konfigureringen. 

Hovedårsaken til at jeg valgte Actisense, er egentlig at jeg traff på en selger fra Høcom som har samme utstyret i sin seilbåt, og som har masse egne erfaringer. Og det ga meg trygghet! Møter jeg på problemer senere, enten i forbindelse med konfigureringen eller bruk, kan jeg kontakte han . Utfordringen med å kjøpe en fra Quark-Elek, er at det ikke finnes forhandler i Norge, og heller ikke vet jeg om noen i Norge som har erfaringer. Derfor ble mitt valg  Actisense!

Alta 12.03.2025,

Henry Baardsen

 


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *